28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialPredoiu, criticat de deputatii PSD ca nu a trimis in Parlament Codurile...

Predoiu, criticat de deputatii PSD ca nu a trimis in Parlament Codurile de procedura modificate

Deputatii PSD Adrian Nastase si Aura Vasile au acuzat ministerul Justitiei,in sedinta conducerii Parlamentului de luni, de "sfidare" a Legislativului, pentru ca nu ar fi trimis inca textele "aduse la zi" ale Codurilor de procedura penala si civila si au propus un protest al Birourilor Permanente, potrivit Newsin.

Deputatii din Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, reuniti luni in sedinta, au dezbatut aprins pe marginea solicitarii din partea Comisiei juridice privind prorogarea termenului de depunere a rapoartelor asupra proiectelor de lege privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala.

Potrivit stenogramei sedintei, Adrian Nastase l-a criticat vehement pe ministrul Catalin Predoiu, sustinand ca ar fi trebuit sa transmita Legislativului textele aduse la zi ale celor doua proiecte, dupa ce Codurile penal si civil au fost publicate in Monitorul Oficial si a propus, alaturi de PNL si UDMR, amanarea finalizarii rapoartelor asupra celor doua proiecte de catre Comisiile de specialitate.

Deputatul PSD l-a intrebat pe ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, daca textele celor doua proiecte ale codurilor de procedura care sunt la Parlament au fost "aduse la zi de catre ministerul Justitiei dupa aprobarea celor doua Coduri adoptate de Parlament", amintind ca solicitarea deputatilor a fost ca Guvernul, in functie de modificarile aduse celor doua Coduri, sa vina cu textele revizuite. Social-democratul a sustinut ca, daca Parlamentul ar trebui sa lucreze pe textele initiale, acest fapt "ar antrena o munca imensa, pe care de fapt ar fi trebuit sa o faca ministerul Justitiei".

Victor Ponta l-a informat ca textele din Parlament sunt cele initiale, trimise in primavara la Senat. "Asa cum am procedat si la Codul penal si la Codul civil, pe baza acelor texte si pe baza formei Codului penal si Codului civil deja adoptate de catre Guvern si Parlament, in colaborare tot timpul cu specialistii Ministerului Justitiei, se da forma finala", si-a spus Ponta punctul de vedere. In plus, pesedistul a propus prelungirea termenului de elaborare a rapoartelor pe cele doua proiecte de catre comisiile de specialitate pana la 15 noiembrie.

Si deputatul UDMR Marton Arpad a amintit ca s-a decis anterior in Camera Deputatilor ca termenul pentru finalizarea proiectelor sa fie "cat mai lung posibil", propunand in acest sens data de 30 noiembrie. Liberalul Bogdan Olteanu a plusat, propunand ca termen 20 decembrie. El a argumentat ca termenul de intrare in vigoare a celor doua coduri este "cel mai devreme, 1 ianuarie 2010, deci nu suntem presati de inceputul anului viitor".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a incercat sa opreasca avalansa de propuneri, atragand atentia ca este o perioada "extrem de delicata in relatia intre puterile statului si puterea judecatoreasca" si este nevoie de o decizie "avizata si educata", care sa nu fie politizata. Democrat-liberalul Ioan Oltean a insistat pentru fixarea termenului la 20 octombrie. "Cu cat sunt mai lungi termenele, cu atat creste dezinteresul membrilor comisiei fata de o dezbatere aprofundata si rapida", a precizat deputatul PDL.  

Dupa interventia democrat-liberalului, Adrian Nastase a continuat criticile la adresa ministerului Justitiei, apreciind drept "inadmisibil" faptul ca, dupa patru luni de la publicarea celor doua coduri – civil si penal – in Monitorul Oficial, ministrul Predoiu trimite Parlamentului aceleasi texte care fusesera trimise anterior. "Cred ca si pentru ministrul justitiei cunoasterea legilor este obligatorie", a spus Nastase. El a sustinut ca, in aceasta perioada, este "foarte greu" de lucrat pe cele doua texte, motiv pentru care "Parlamentul nu va reusi sa faca o munca de o foarte buna calitate si va fi injurat Parlamentul in loc sa fie injurat, cum este normal la acest moment, ministrul justitiei".

Deputatul PSD a apreciat atitudinea ministerului Justitiei drept "o sfidare la adresa Parlamentului" si a propus ca Birourile Permanente ale celor doua Camere sa protesteze "in mod oficial fata de atitudinea ministrului justitiei". Social-democratul a adaugat ca membrii celor doua comisii puteau lucra la proiectele de coduri in timpul verii, nu acum "pe acest final de mandat prezidential, sub o presiune foarte mare de timp" si in conditiile in care multi parlamentari vor merge in teritoriu. "Vom avea un produs final care va fi de foarte proasta calitate", a anticipat Nastase. El a sustinut ca cele doua proiecte sunt "doar niste chestiuni de palmares din partea unora dintre cei care fac politica guvernamentala, pentru ca oricum va trebui sa fie reluate unele dintre aceste chestiuni anul viitor".

Si social-democrata Aura Vasile s-a raliat la protestele lui Nastase, apreciind ca, de la ultima sedinta de Birou permanent al Camerei,  ministrul justitiei ar fi avut tot timpul sa lucreze impreuna cu colectivul sau si sa trimita Parlamentului textele la zi. Ea a propus prelungirea termenului de lucru al comisiilor speciale pana la inceputul anului viitor, "undeva la sfarsitul lunii februarie", sustinand ca pana atunci se pot lamuri si "toate problemele si propunerile care vin numai dinspre Ministerul Justitiei".

Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a propus amanarea unei decizii pana la urmatoarea sedinta a Birourilor Permanente reunite, solicitand ca, pana atunci, presedintii celor doua comisii sa se intalneasca si sa vina cu "o propunere realista" privind data la care pot fi finalizate proiectele. Victor Ponta a adaugat ca, in termen de o saptamana, va solicita grupurilor parlamentare si ministerului Justitiei sa transmita ce amendamente au la forma actuala a proiectelor.

Proiectele Codurilor de procedura penala si civila, depuse de Guvern in Parlament pe 3 martie 2009, au trecut de Senat, prima Camera sesizata, prin adoptare tacita, prin implinirea termenului la data de 2 septembrie 2009.

In paralel, Codurile de procedura civila si penala se afla in dezbaterea unei Comisii speciale, al carei termen de depunere al raportului este 15 septembrie. Mandatul acestei Comisii speciale de analiza a Codurilor juridice a fost prelungit la finalul sesiunii parlamentare trecute, fapt necesar pentru continuarea dezbaterilor pe Codul de procedura civila si pe Codul de procedura penala, in subcomisiile parlamentare.

Codurile civil si penal au fost promulgate de Traian Basescu, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, in sesiunea parlamentara trecuta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă