10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialPrea multa inocenta

Prea multa inocenta

Romain Gary este singurul scriitor care a primit de doua ori cea mai importanta distinctie literara franceza: Premiul Goncourt. Valoarea acesteia  nu consta in bani, suma pe care o primeste premiantul fiind una simbolica, ci in notorietatea pe care i-o ofera laureatului.

Premiul Goncourt nu poate fi primit de un autor decat o singura data. Romain Gary, pe numele sau adevarat Roman Kacev, primise acest premiu in 1956. Romanul "Ai toata viata inainte", scris de Émile Ajar, este recompensat in 1975 cu acelasi premiu. Gary moare in 1980. Un an mai tarziu lui Gary i se publica postum "Viata si moartea lui Émile Ajar", o carte despre cel care a publicat patru volume sub acest pseudonim, o carte care va dezvalui ca Gary si Ajar sunt una si aceeasi persoana.

Cu Simone Signoret in rolul matroanei, "Ai toata viata inainte" a fost ecranizat de regizorul francez de origine egipteana Moshé Mizrahi. Filmul a primit in 1977 Oscarul pentru cel mai bun film strain, iar Signoret si-a adjudecat distinctia pentru cea mai buna actrita la premiile Cesar, un an mai tarziu. Anul trecut, o adaptare scenica dupa roman a primit cateva premii Molière, distinctii care recompenseaza activitatea teatrala franceza.

Teatrul "Nottara" propune si el o varianta scenica a cunoscutului roman al francezului. Dramatizarea ii apartine Alinei Rece, cea care a semnat si regia spectacolului, un spectacol care face parte din programul teatrului intitulat "Buletin de Bucuresti". In cadrul acestui program, Teatrul "Nottara" isi propu­ne sa le ofere unor tineri regizori – "care nu au mai montat pe o scena profesionista din Bucuresti" – sansa de a-si face debutul. Licentiata in Litere, absolventa a promotiei 1998 a UNATC, angajata la Teatrul de copii "Merlin" din Timisoara, Alina Rece este al doilea regizor care monteaza in cadrul acestui program.

"Ai toata viata inainte" este povestea relatiei dintre Madam Rosa, o evreica, fosta prostituata, care are acum grija, contra cost, de copiii altor prostituate, si Momo (prescurtarea de la Moha­med), un baietel arab lasat in grija ei. Este povestea unei iubiri care trece dincolo de toate mizeriile vietii si este la fel de puternica precum cea dintre o mama si fiul sau. Cum se face de obicei in spectacolele pentru copii, regizoarea alege sa foloseasca doua fete pentru a juca rolurile celor doi copii din spectacol, Momo (Laura Vasiliu) si Moise (Corina Dragomir). Si ambii copii sunt jucati asa cum se joaca deseori copiii: un pic naivi, un pic prea energici, cu un ton un pic prea plangacios si cu o ino­centa prea putin autentica. Iar in acest caz, copiii sunt departe de a fi inocenti.

Tratarea superficiala a personajelor copiilor, foarte importante in economia spectacolului, mai ales ca in acest caz Momo indeplineste si rolul de povestitor, face ca si relatia dintre baietelul arab si Madam Rosa (Ruxandra Sireteanu) sa para cam superficiala. La fel cum superficiala este alegerea muzicii, care e mult prea multa si mult prea banala.

AI TOATA VIATA INAINTE
Drama. 1h 45min.
Regia: Alina Rece.

Cu: Laura Vasiliu, Ruxandra Sireteanu, Corina Dragomir, Boris Petroff, Mihai Persa, Mihaela Subtirica.
Teatrul "Nottara" – Sala "George Constantin" (Bd. Magheru nr. 20, tel. 021/318.89.01), sambata, 30 mai, ora 19.30.
Pret bilet: 12,72-26,50 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă