Intrebat in copilarie despre ce-si doreste sa devina cand va fi mare, micutul Alfred Gusenbauer ar fi indicat, constant, ca vrea sa fie “nenea cancelar”, relata, mandra, mama sa, Gertrud.
Acum, visul castigatorului social-democrat al recentului scrutin din Austria se afla la doar un pas de indeplinire: in acest weekend, la Viena au debutat primele discutii, “de tatonare”, in vederea formarii unui guvern de mare coalitie cu tabara conservatoare a actualului cancelar Wolfgang Schussel. Negocierile se anunta de certa durata, analistii austrieci neexcluzand nici eventuale surprize in final. Negociatorul-sef al social-democratilor este, fireste, Alfred Gusenbauer, pe cand conservatorii inca isi pun destule sperante in liderul lor Schussel, cunoscut drept eminent tactician si abil negociator Ð aptitudine dovedita din plin in 1999, cand reusea sa-si asigure fotoliul de cancelar dintr-o slaba pozitie 3, obtinuta in urma scrutinului.
Dar vremea lui Wolfgang Schussel in fruntea unui guvern de coalitie pare a fi trecut definitiv – ce-i drept, tocmai in momentul apogeului carierei sale. Liderul conservator nu va putea pierde din vedere ca dura infrangere electorala suferita este rezultatul propriilor erori comise la guvernare si recunoscute de cancelar in repetate randuri. Pactul de coalitie cu populistii de dreapta ai lui Jorg Haider – partener dezagreat in plan extern, macinat de dispute interne si ulterior chiar fragmentat – i-a pus pe conservatori in ingrata situatie de a guverna, de facto, singuri. Ar fi putut sa poarte negocieri de coalitie cu social-democratii inca din 2002 – n-au facut-o. Acum, nu mai au incotro.
Indiferent de abilitatea sa in cursul negocierilor, sansele lui Schussel de a se mentine cancelar nu sunt decat cel mult teoretice. Politician versat, Schussel stie prea bine ca ar gresi tinand cu dintii de scaun, pentru ca votul in favoarea social-democratilor a fost, in primul rand, un vot de blam adresat guvernului sau. Este la fel de improbabil ca liderul conservator sa se multumeasca si cu functia de vicecancelar sau cu aceea de ministru al afacerilor externe, au apreciat analistii austrieci. Din intreaga echipa guvernamentala, doar Ursula Plassnik, actualul sef al diplomatiei, inca nu pare a avea viitorul pecetluit.
Iar Alfred Gusenbauer, cel care promisese electoratului “o redistribuire echitabila a bunastarii”, va trebui sa vada cum va realiza “competenta sociala” pe care a anuntat-o. Altfel, tara valsului va fi avut parte doar de … povesti, fie ele si din padurea vieneza.