2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialRealitatea TV, amendată de CNA pentru afirmația ”Ponta este un infractor dovedit”

Realitatea TV, amendată de CNA pentru afirmația ”Ponta este un infractor dovedit”

Postul de televiziune Realitatea Tv a fost amendat cu 7.000 de lei, de  Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru o emisiune în care realizatorul Rareş Bogdan a spus că premierul Victor Ponta este “un infractor dovedit”, relatează Mediafax.

Televiziunea Realitatea TV a fost amendată la propunerea membrului CNA Radu Herjeu. Amenda a fost aplicată cu şase voturi “pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce “împotrivă” au votat Viorel Buda şi Radu Călin Cristea.

Citește și: O nouă amendă pentru postul de televiziune B1 Tv. La cât se ridică sancțiunea CNA

Cristea a propus amendarea Realitatea TV cu 20.000 de lei, însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

De altfel, CNA a analizat acest caz şi în şedinţa din 16 iunie, când niciuna din cele două propuneri făcute – 20.000 de lei şi 7.000 de lei – nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată. De asemenea, nici o propunere intermediară făcută atunci, 12.000 de lei, nu a primit minimum şase voturi pentru a putea fi aplicată.

Astfel, discuţiile au fost reluate în şedinţa de joi, când propunerea lui Radu Herjeu, de amendare a Realitatea TV cu 7.000 de lei, a fost aplicată.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40 din Codul audiovizualului, potrivit căruia “(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

Amenda a fost aplicată pentru emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate pe 5 iunie de Realitatea TV, în care Rareş Bogdan a făcut mai multe afirmaţii despre Victor Ponta, între care şi faptul că acesta este un “infractor dovedit”. Comentariile au fost făcute în contextul în care procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, în dosarul lui Dan Şova.

În aceleaşi programe, Rareş Bogdan a adus mai multe acuzaţii lui Victor Ponta. El a spus şi că Rompetrol este o companie “căreia Victor Ponta i-a şters 500 de milioane de euro printr-o semnătură”.

Pe de altă parte, amenda a fost aplicată şi pentru emisiunea “Realitatea Românească” difuzată pe 14 martie de Realitatea TV şi moderată de Octavian Hoandră. În acea emisiune, regizorul Ioan Cărmăzan a vorbit despre fostul jurnalist Iosif Costinaş, spunând că acesta ar fi fost colaborator al Securităţii, fără a prezenta însă documente în acest sens. În urma difuzării emisiunii, fiica lui Costinaş, Raluca Costinaş, a depus o reclamaţie la CNA, precizând că acesta a decedat “în condiţii mai mult decât suspecte în anul 2002”. Potrivit acesteia, afirmaţiile lui Cărmăzan au adus “o gravă atingere imaginii” lui Iosif Costinaş, fără ca acesta să se mai poată apăra.

Membrii CNA au considerat că în toate aceste emisiuni incluse în sancţiune moderatorul nu şi-a îndeplinit rolul impus de legislaţia audiovizualului şi nu a cerut dovezi în momentul în care au fost aduse acuzaţii unor persoane.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă