-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialPortul Constanţa, groapa de gunoi a Europei?

Portul Constanţa, groapa de gunoi a Europei?

Pe nava Flaminia, care se află în acest moment în portul Constanţa, s-ar afla circa 3.000 de tone de deşeuri nedeclarată. Afirmaţia a fost făcută, ieri, într-o conferinţă de presă, de către senatorul PDL Christian Gigi Chiru, care a obţinut datele de la unele surse portuare, pe care nu le-a dezvăluit.

30 de milioane, în loc de 100 milioane

Politicianul a reamintit că nava, care a luat foc în mijlocul oceanului anul trecut, a ajuns în cele din urmă într-un port german. ”Imediat au început procedurile de licitaţie internaţională pentru descărcare, neutralizare, decontaminare. S-a făcut o ofertă din partea autorităţilor germane. Oferta era la 100 de milioane de euro pentru toate aceste proceduri. Bineînţeles, în momentul în care a apărut oferta României, de 30 de milioane de euro, (aceasta este suma pe care o încasează şi agenţii economici, şi autorităţile române), armatorul a preferat să vină în România”, a precizat senatorul. Astfel, în data de 25 martie nava a ajuns în dana 38 a Portului Constanţa, care aparţine societăţii comerciale Umex.

3.000 de tone în plus

Senatorul spune că Umex nu are autorizaţie să depoziteze, nici măcar tranzitoriu, deşeuri, dar că, în ciuda acestui fapt, procedura de descărcare a început. ”Cel mai grav este că, pe surse destul de importante, pe care nu pot să le dezvălui, la bordul navei se află 12.000 de tone, şi nu 9.000 de tone, cum au fost autorizate, adică 8.000 de tone de deşeuri şi 1.000 de tone de mâl”, a afirmat Gigi Chiru. Acesta spune că a primit asigurări din partea autorităţilor de la diverse insitutuţii ale statului, inclusiv de mediu, că totul se desfăşoară normal, deşi legislaţia română nu prevede incinerarea de astfel de deşeuri.

„După ce ne-au dat asigurări, domnul prefect şi-a schimbat puţin părerea. A ajuns la navă şi a început să se ia cu mâinile de cap. A găsit acolo containere explodate, carne a cărei origine nu se cunoaşte. Practic, şi el a constatat că riscul de a afecta mediul este unul serios”, spune Chiru. Acesta a trimis o întrebare oficială despre cele 3.000 de tone de marfă care nu fost declarată.

Ce substanţe periculoase conţine nava?

Dumitru Bădrăgan, vice­pre­şedinte al Partidului Ecologist Român filiala Constanţa, a vizi­tat la finele săptămânii nava şi a tras, la rândul său, câteva semanale de alarmă. ”Există un cargoplan (n.r. plan de amplasare a containerelor pe navă) în posesia autorităţilor, dar exploziile şi incendiul se pare că au produs efecte grave, făcând imposibil să garanteze cineva ce şi unde s-ar afla amplasat pe navă”, spune acesta. Este probabil că unele combinaţii de substanţe periculoase s-au scurs în şlamul aflat pe navă, cele o mie de tone de care vorbea şi senatorul Chiru. Dumitru Bădrăgan spune că nu se cunoaşte încă ce substanţe poluante se află în zonele puţin accesibile. Pentru a înlătura orice temeri, autorităţile ar trebui să publice ce substanţe au găsit pe navă, în ce cantitate, dacă sunt periculoase sau nu.

Senatorul Gigi Chiru spune că nava Flaminia nu este un caz singular. ”Constanţa riscă să devină groapa de gunoi a Europei”, a precizat acesta. Tot în luna martie, tot în dana 38, a ajuns şi nava Volgo Balt 219, sub pavilion Saint Kitts and Nevis, care este încărcată cu 2.700 de tone de deşeuri combustibile. Despre această navă, fostul director al Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei, a declarat că este încărcată cu RDF, adică ”refused derivated fuel”. Este vorba despre un combustibil derivat din reziduuri, care este folosit drept combustibil în fabricile de ciment. Legile în vigoare, respectiv Ordonan-ţa 195 din 2005, interzice ”introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora”. Surse neoficiale spun că această navă este de fapt încărcată cu deşeuri menajere compactate, care sunt aduse în Constanţa ilegal, cu sprijinul anumitor persoane din port şi din instituţiile de mediu. Acestea ajung să fie neutralizate, adică arse, în fabricile de ciment din România. Majoritatea acestor deşeuri provin din Italia.

 

Cele mai citite

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă