27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPortugalia: Noi greve în transporturi, din cauza măsurilor de austeritate

Portugalia: Noi greve în transporturi, din cauza măsurilor de austeritate

Transporturile publice din Portugalia au fost perturbate din nou, joi dimineaţă, din cauza unor greve parţiale la căile ferate şi la metroul din capitală, sindicatele protestând faţă de politica de austeritate a Guvernului, relatează AFP, citată de Mediafax.

Ca şi joia trecută, toate staţiile de metrou din Lisabona au fost închise, iar serviciile urmau să fie reluate începând cu ora locală 10.00 (12.00, ora României).

Conductorii de tren au intrat începând de luni în grevă timp de două ore la începutul serviciului, provocând perturbări serioase în traficul feroviar.

Potrivit societăţii publice Comboios de Portugal (CP), circa 70 la sută din legăturile dintre Lisabona şi periferia sa nu au fost asigurate, în timp ce în regiunea Porto, în nord, jumătate dintre trenuri au fost anulate la primele ore ale dimineţii.

Citeşte şi:

Grevă la metroul din Lisabona, în semn de protest faţă de reducerile salariale

În total, miercuri, 38 la sută din trenuri au fost anulate la nivelul ţării, a afirmat administraţia CP.

Mişcarea de protest a conductorilor, care cer creşterea salariilor, va culmina vineri, zi de sărbătoare în Portugalia, cu o încetare a lucrului de 24 de ore.

Aflată sub asistenţa financiară a Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional din mai 2011, Portugalia s-a angajat să pună în practică un program dur de austeritate, care a provocat numeroase mişcări de grevă, mai ales în sectorul transporturilor, măsurile provocând puternice nemulţumiri.

Ministrul Finanţelor, Vitor Gaspar, a anunţat miercuri un nou pachet de măsuri de austeritate pentru 2013, care include o creştere a impozitelor pe venit.

La scurt timp, principala confederaţie sindicală din ţară, CGTP, a făcut apel la o grevă generală pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate la 14 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă