1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPoroșenko, încrezător că situația din Transnistria nu va escalada

Poroșenko, încrezător că situația din Transnistria nu va escalada

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, consideră că situaţia din ţară nu se poate agrava în apropierea frontierei transnistrene, deoarece regiunea separatistă moldoveană Transnistria nu are graniţă comună cu Rusia, relatează Mediafax

“Nu văd şanse de escaladare a situaţiei în proximitatea Transnistriei. Ce îmi dă această încredere? Absenţa unei graniţe comune între Transnistria şi Rusia“, a declarat Poroşenko marţi, într-o conferinţă de presă la Odesa.

Preşedintele a precizat că sunt suficiente forţe ucrainene, inclusiv unităţi ale Gărzii Naţionale, mobilizate de-a lungul sectorului transnistrean al frontierei ucraineano-moldovene.

“Din păcate, nu pot fi la fel de încrezător în legătură cu părţile ocupate ale regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a subliniat Poroşenko, adăugând că escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei poate fi oprită numai prin eforturile consolidate ale comunităţii internaţionale.

Rusia, acuzată de Kiev că îi susţine pe separatiştii din estul Ucrainei, are un contingent format din aproximativ 2.000 de militari în Transnistria, care are misiunea de menţinere a păcii.

În ultimele luni, trupele ruse din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au efectuat numeroase exerciţii militare, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei din Ucraina.

Aproximativ 400 de militari ruşi au efectuat, la 19 august, exerciţii cu muniţie reală în Transnistria, în cadrul căruia au simulat respingerea unui atac din partea unor grupuri subversive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă