6.1 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialPornire cu probleme la complexul minier din Lupeni

Pornire cu probleme la complexul minier din Lupeni

Complexul mecanizat de la Lupeni a costat aproape opt milioane de euro

Conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani a anuntat ieri punerea in functiune la capacitate maxima a complexului mecanizat de la Exploatare Miniera Lupeni, dupa ce a fost nevoie de schimbarea unei parti componente a utilajului, care nu functiona la parametri optimi. Investitia de la Lupeni este prima 100% straina din mineritul Vaii Jiului si a costat 7,9 milioane de euro, dar in acelasi timp este si una dintre cele mai controversate investitii derulate de CNH. Directorul general al Companiei, impreuna cu alte persoane din conducere, sunt cercetati de DNA.
Utilajul produs de firma poloneza Kopex a fost montat in subteran in urma cu cateva saptamani, insa a avut nevoie de schimbarea unor piese componente, care nu functionau la parametri normali, desi combina ar fi fost proiectata special pentru EM Lupeni.
Directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu,  a spus ieri ca noul complex mecanizat asigura, la ora actuala, o productie zilnica de 1000 de tone de huila iar pana la sfarsitul saptamanii se va ajunge la 1200 de tone de huila/ zi, adica la capacitatea maxima.
Camera de Conturi Hunedoara a gasit nereguli cu privire la aceasta investitie si a sesizat procurorii DNA. Este vorba de declansarea procedurii de achizitie publica fara a identifica in prealabil sursa de finantare si majorarea contractului initial cu inca 400.000 de euro pentru achizitionarea unor piese de schimb pentru perioada de post garantie.
Directorul general al CNH a anuntat ieri ca, daca se va stabili ca a doua  neregula se sustine, renunta la clauza de achizitie a pieselor de schimb pentru perioada de post-garantie. Surulescu, spune insa ca pentru primul aspect au acoperire legala.  
"In momentul semnarii contractului aveam stabilite sumele de bani. In plus, noi am intocmit un tip special de contract cu o clauza prin care cadeam de acord cu furnizorul ca, in cazul in care nu exista  bani, utilajul sa nu se mai produca. Este absolut legal", a precizat Daniel Surulescu.

UTILAJ
Complexul mecanizat este compus din 72 de sectii de sustinere mecanizata (dintre care doar 67 au fost montate in primul front de lucru), statii de pompe de inalta presiune, o combina de abataj, transportoarele pentru carbunele taiat in abataj, un spargator de bulgari, precum si echipamentul de forta, de comanda, interfonie si dispecerizare. Punerea in functiune a utilajului a fost mult intarziata. Echipamentului trebuia pus in functiune pana in 10 septembrie.

Cele mai citite

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

Ilie Bolojan: PNL este un partid responsabil, care susţine parcursul pro-european

Ilie Bolojan le-a recomandat alegătorilor PNL să o voteze pe Elena Lasconi Liberali au decis prin vot, susţinerea candidaturii Elenei Lasconi în turul al doilea...
Ultima oră
Pe aceeași temă