38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialPorcusorii vietnamezi – noua moda a Craciunului in Mures

Porcusorii vietnamezi – noua moda a Craciunului in Mures

– Animalele asiatice au o carne saraca in colesterol, numai buna de consumat de Craciun.

– In Mures, porcusorii vietnamezi sunt crescuti in ferma unui veterinar din Suseni.

– Un purcel de doua kilograme costa 150 de euro.

Va amintiti porcusorii aceia dragalasi pe care ii vedeti in filmele politiste cautand droguri. Sau pe cei crescuti drept animale de companie in aceleasi filme americane cu happy-end? Ei bine, sunt porcusori vietnamezi, iar carnea lor este foarte scumpa. si comestibila. Asta pentru ca nu contine colesterol si, spun cunoscatorii, este delicioasa.

De ceva vreme, de porcusorii vietnamezi se pot bucura si muresenii, pentru ca, un medic veterinar din Suseni, Levente Balla, creste de aproape doi ani porcusori vietnamezi pe care ii comercializeaza in special in preajma Craciunului. "Din hobby am adus cateva exemplare si s-a dovedit foarte profitabil. Produc o carne ecologica, de calitate superioara si nu contin colesterol, ci numai acizi grasi nesaturati", spune Levente Balla, crescatorul de porcusori vietnamezi, de la Suseni, care spune totodata ca in Romania sunt putine exemplare, iar preturile sunt pe masura renumelui. Astfel, un purcel vietnamez de doar doua kilograme costa 150 de euro, dar Levente Balla spune ca nu duce lipsa de comenzi. Asta pentru ca mai multe exemplare au ajuns in ultimele zile in Tulcea, Targoviste, Botosani, dar si la Suceava, iar comenzile se tin lant.

Cat priveste cresterea acestor animale, Levente Balla spune ca deranjul crescatorului este mult mai mic decat in cazul porcilor traditionali. Asta pentru ca porcii vietnamezi sunt mult mai mici decat cei obisnuiti, dar sunt mult mai rentabil de crescut. Acestia consuma mai putin, au nevoie de un spatiu mai mic, iar la varsta de 2-3 luni se pot, deja, inmulti. "Nu le trebuie grajduri, investitii in grajduri, in furaje, in concentratii. ei pot trai foarte bine cu furaje de origine vegetala, cu resturi de furaje, cu tarate. Vietnamezul este vegetarian", spune Levente Balla, care mai adauga ca porcul vietnamez este mult mai curat decat ceilalti porci si rezista si la temperaturi de sub minus 20 de grade Celsius.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă