Premierul Victor Ponta l-a avertizat, luni, pe directorul Muzeul Ţăranului Român să aibă grijă cum va cheltui bugetul instituţiei din 2014.
“Acel director de muzeu are o problemă că vrea să cheltuie 6 milioane de euro. E în regulă. Să-i cheltuie! Dacă îi cheltuie legal, nu-l deranjează nimeni. O să urmăresc cu foarte mare atenţie modul în care – că totul de fapt e de la cele 6 milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru MŢR – şi o să urmăresc cu foarte mare atenţie ca această miză financiară să fie corectă şi transparentă”, a declarat Ponta.
Întrebat dacă Guvernul intenţionează să comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului, Ponta a susţinut că “n-a vrut nimeni niciodată să comaseze niciun muzeu”.
El a explicat că, la momentul învestirii ministrului Culturii, Gigel Ştirbu, a spus “comasaţi-le!” pentru a-i răspunde de fapt preşedintelui Traian Băsescu, care nu ar fi ştiut despre ce este vorba în acest caz.
“A fost un răspuns la domnul preşedinte Băsescu care chiar habar n-avea despre ce era vorba, i-am şi spus a doua zi despre faptul că Muzeul Antipa care e cel mai de succes muzeu, fiind bine manageriat în acest moment, spre deosebire de altele, are nevoie la un moment dat de o extindere. Nu se poate extinde în piaţă şi nici în clădirile private. Dacă s-a politizat această discuţie, nu mai doresc să abordez subiectul”, a spus Ponta.
Un proiect de hotărâre a Guvernului care prevedea comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost făcut public de directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Virgil Niţulescu i-a solicitat într-o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta ca autorităţile să nu aprobe acest proiect.
Citeşte şi: Ponta: Nu desfiinţam Antipa, ci extindeam spaţiul; am renunţat din cauza scandalului
Clădirea monument istoric care găzduieşte Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va fi supusă unor lucrări de consolidare începând din septembrie 2014, a declarat Virgil Niţulescu, directorul muzeului, luni, în timpul unei conferinţe de presă.
“Probabil că în luna septembrie va vor începe lucrările de consolidare a clădirii monument istoric. Luna trecută, am semnat în calitate de beneficiar contractul cu constructorul. Trebuie să va amintesc că acest proiect de consolidare este realizat în baza unei finanţări pe care România a obţinut-o în urma unui contract încheiat în 2005 (…) între România şi Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Era un împrumut de 250 de milioane de euro. Era la acea vreme cel mai mare împrumut pe care l-a acordat vreodată Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, împrumut din care (…) s-a finalizat construcţia Bibliotecii Naţionale a României, s-au făcut lucrări la Teatrul Naţional, la Opera Naţională, la Muzeul Antipa (…) În sfârşit, ne-a venit şi nouă rândul, şi, cum am spus, în septembrie sperăm să putem începe propriu-zis lucrările de consolidare”, a spus Virgil Niţulescu.
Potrivit lui Niţulescu, consolidarea clădirii din Şoseaua Kiseleff, numărul 3, va fi efectuată de firma de construcţii Aedificia şi va dura cel puţin doi ani, interval în care expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului Român nu va fi închisă în totalitate.
Potrivit site-ului Unităţii de Management a Proiectului, o structură înfiinţată în martie 2007, ca o consecinţă obligatorie a parafării Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanţarea Proiectului Reabilitarea monumentelor istorice din România, valoarea investiţiei la Muzeul Ţăranului Român, alocată prin Acordul-cadru de împrumut, este de 7.914.188 euro, fără TVA. Această sumă cuprinde lucrările de proiectare şi de execuţie.
Pe de altă parte, printre celelalte proiecte avute în vedere pentru 2014 de conducerea Muzeului Ţăranului Român se numără reamenajarea Studioului “Horia Bernea” – ca sală de proiecţii, de spectacole şi de conferinţe-, precum şi organizarea unei noi săli de expoziţii permanente la mansarda imobilului din Şoseaua Kiseleff, numărul 3.
De asemenea, pe lângă expoziţiile dedicate artiştilor populari şi atelierele etnografice, Muzeul Ţăranului Român va sărbători pe 6 februarie atestarea documentară a comunei Roşia Montană.
În cadrul conferinţei de presă de luni, Virgil Niţulescu a mai spus că proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat. “Nu în ultimul rând, şi o fac fără niciun fel de ironie, trebuie să mulţumesc domnului prim-ministru pentru că a înţeles să facă un pas înapoi şi să renunţe, aşa cum a spus dumnealui, pentru moment, la acest proiect de hotărâre de guvern”, a declarat Virgil Niţulescu.
Totodată, Virgil Niţulescu şi-a exprimat speranţa că decizia premierului Victor Ponta va fi una definitivă, în caz contrar, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti susţinând că este pregătit să treacă la proteste de stradă.