22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPonta, despre scrisoarea lui Catherine Day: Cum ar putea fi mai multă...

Ponta, despre scrisoarea lui Catherine Day: Cum ar putea fi mai multă transparenţă? Dacă îl desemnăm pe Morar suntem transparenţi?

Premierul Victor Ponta a întrebat ironic, miercuri seara, într-o emisiunea difuzată la Realitatea TV, despre scrisoarea în care secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day o critică pe Mona Pivniceru pentru lipsa de transparenţă ȋn procesul de selecţie a procurorului general al României şi al şefului DNA, că „dacă îl dsemnăm pe Morar suntem transparenţi?”.

„Scrisoarea aia nici nu ştiu dacă există. Dar, oricum, cum ar putea fi mai multă transparenţă? Totul s-a făcut la televizor, vor asista şi un procuror de la DNA şi unul de la Parchetul General. Ce înseamnă mai multă transparenţă? Dacă îl desemnăm pe Morar suntem transparenţi?”, a spus Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI: DOCUMENT. Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, CRITICATĂ de Comisia Europeană pentru LIPSA DE TRANSPARENŢĂ ȋn selecţia procurorului general şi sefului DNA

Premierul a sugerat că reacţia doamnei Catherine Day vine a ca urmare a unei „intoxicări” şi că trebuie să explice că „acele persoane mint”.

„Noi ne-am obişnuit cu astfel de lucruri. Cineva se duce la Bruxelles şi ne arată cu degetul iar noi trebuie să explicăm că acele persoane mint”.

Secretarul general al CE Catherine Day a trimis scrisoarea dupa ce ministrul Mona Pivniceru a anunţat proceduri de selecţie care NU respectau nici un criteriu de transparenta si de obiectivitate. Potrivit „standardelor” initiale, selectia urma sa se desfasoare formal, in cateva zile, timp in care nici un candidat NU putea face un proiect managerial serios.

Dupa ce a primit o prima scrisoare critica tot de la Catyerine Day si dupa  o intalnire cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Pivniceru a facut unele concesii in sensul ca a marit termenul de inscriere si termenul de predarea a proiectelor de management, insa a refuzat sa le supuna discutiei publice asa cum ii cere Catherine Day.

Mai mult , Pivniceru  a refuzat implicarea CSM in audierea procurorilor candidati, a refuzat ca aceaste audieri sa fie publice. Cu alte cuvinte, Pivniceru NU  are de gand sa respecte criteriile de transparenta solicitate de Comisia Europeana.

Din cauza acestor carente de transparenta si ale unor criterii neclare de evaluare a proiectelor de management , Daniel Morar, fost sef al DNA cu rezultate deosebite evidentiate in toate rapoartele de tara, a anuntat ca nu va participa la selectia pentru functia de procuror general. El a catalogat selectia  ca fiind o farsa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă