-1.4 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialPonta cumpără voturi cu bani de la UE

Ponta cumpără voturi cu bani de la UE

Mita electorală se rafinează: cupoanele pentru ajutoare alimentare finanțate din bani euro­peni iau locul sacoșelor oferite de baronii locali. Operațiunea a fost amânată până la alegeri.

Guvernul va acorda ajutoare alimentare pentru 3,3 milioane de persoane defavorizate și a distribuit deja majoritatea cupoanelor, deși susține că pachetele vor fi ridicate după alegeri.

Operațiunea a fost declanșată abia acum, chiar dacă programul de finanțare pentru persoane defavorizate a fost aprobat de Comisia Europeană încă din luna aprilie a acestui an. În mod normal, aceste ajutoare, reglementate pentru perioada 2014-2020, ar trebui distribuite în două tranșe, dar oficialii europeni au acceptat, pentru 2014, o excepție de o singură tranșă, dată fiind data aprobării documentelor. Însă, abia în luna septembrie, Executivul Ponta aprobat hotărârea de guvern privind distribuirea alimentelor. În prag de alegeri, premierul candidat Victor Ponta a lărgit lista beneficiarilor de ajutoare de la 2,6 milioane de persoane la 3,3 milioane. Pe listă au fost introduse şi persoanele care primesc alocații pentru sprijinirea familiei. Acestea se adaugă șomerilor, pensionarilor cu pensii mai mici de 400 de lei, invalizilor, veteranilor de război sau persoanelor cu handicap. Chiar dacă Victor Ponta a anunțat că ajutoarele vor fi împărțite abia după turul al doilea al alegerilor, Poșta Română a distribuit deja 2,6 milioane de cupoane, urmând să finalizeze operațiunea înainte de alegeri. Prin aceste documente, alegătorii săraci sunt anunțați că vor primi 6 kilograme de făină, 6 de mălai, 4 de zahăr, 4 litri de ulei, 800 de grame de paste și 24 de conserve.

Când se dau primele ajutoare?

Beneficiarii urmează să ridice alimentele prezentând cuponul și buletinul la centrele desemnate de primării. În prag de alegeri, valoarea coșului de alimente per persoană a crescut de la 80 de lei în 2013 la 128 de lei în prezent. Operațiunea ar urma să coste 120 de milioane de euro, potrivit Ministerului Muncii. Pe întreg exercițiul financiar 2014-2020 programul va costa 442 de milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată în proporție de 85% din Fondul de Ajutor European și 15% de Guvernul României. Însă Puterea a avut grijă să îndrume alegătorii, menționând pe cupoane că programul este desfășurat de “Guvernul României și Uniunea Europeană”, sugerând că greul finanțării este dus de Executivul de la București.

Premierul Victor Ponta a anunțat că, pentru evitarea controverselor, cupoanele vor fi distribuite prin Poștă și nu prin primării, care au culoare politică, iar ajutoarele vor fi împărțite abia după alegeri. În ciuda acestor asigurări, operațiunea are un vădit caracter electoral. A fost amânată câteva luni de zile, iar cupoanele au ajuns deja la alegători. Executivul a introdus în premieră cupoanele distribuite sub propria siglă – în anii trecuți ajutoarele erau acordate în baza listelor întocmite de autoritățile locale. Mai mult, afirmațiile premierului Ponta sunt contrazise de calendarul întocmit de Ministerul Fondurilor Europene. Potrivit acestuia, furnizorii sunt obligați să livreze pachetele în termen de 45 de zile de la semnarea contractului, programată pentru 28 octombrie. Interesant este însă că prima tranșă de 20% din pachete, trebuie livrată în 15 zile de la semnarea contractelor. Cu alte cuvinte, înainte de 16 noiembrie, ziua turului doi de scrutin. O dată ce primesc ajutoarele, nici o reglementare nu împiedică primarii să le distribuie înainte de alegeri – există doar o promisiune verbală a premierului. Vor urma două tranșe de câte 40% din pachete, livrate fiecare după trecerea a 15 zile. 

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

1,2 miliarde de EURO ne-a costat vizita ministrului francez al apărării

Ieri dimineață anunțam că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a venit la București pentru a face lobby companiei Naval Group, companie care a...

Avem bani europeni, planuri scrise și afaceri care mor

Ce ne lipsește ca să fim și noi în rând cu lumea bună, mai ales că urmează să cheltuim bani europeni prin PNRR? Deși...

Averea lui Vladimir Putin, în pericol! Ce sancțiuni îi pregătește Occidentul

Pe măsură ce tensiunile la granița cu Rusia și Ucraina cresc, unele puteri occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, iau în considerare sancțiuni personale...
Ultima oră
Pe aceeași temă