27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPoluarea Tulcei cu vapori de sodă, ascunsă

Poluarea Tulcei cu vapori de sodă, ascunsă

Deşi uzina de alumină din judeţ poluează aerul cu vapori de sodă, autorităţile nu monitorizează prezenţa acestora în aer.

Municipiul Tulcea este una din cele 15 zone din România cu aer foarte poluat pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva ţării noastre. Pentru a nu risca un proces la Curtea Europeană de Justiţie pe această temă, primăriile şi consiliile judeţene din cele 15 zone ar trebui să facă dovada, în următoarele două luni, că au materializat programele de conformare ce vizează reducerea poluării atmosferei.

Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, spune că „măsurile privind asigurarea calităţii aerului în municipiul Tulcea şi în oraşul Isaccea, monitorizate de experţii UE pentru calitatea necorespunzătoare a aerului, au fost incluse în programe aprobate de Consiliul Judeţean şi de consiliile locale din cele două oraşe. Aplicarea măsurilor din aceste programe se află în grafic, iar monitorizarea parametrilor de către cele trei staţii arată că nu sunt probleme deosebite”. De aceeaşi părere este şi ministrul Mediului, László Borbély, care a declarat că principalul poluator, uzina de alumină, a aplicat măsurile din programul de conformare. „Halda de şlam a uzinei de alumină se află sub control şi nu mai există pericol de poluare”, a spus ministrul Mediului după o vizită efectuată zilele trecute la Tulcea.

Realitatea din municipiul Tulcea îi contrazice flagrant pe ministrul Borbély şi pe prefectul de Tulcea. Chiar dacă Agenţia de Protecţie a Mediului susţine că parametrii calităţii aerului înregistraţi la cele două staţii de monitorizare din municipiul Tulcea sunt buni, tulcenii reclamă poluarea continuă a oraşului cu vapori de sodă caustică şi cu praf de la zecile de şantiere existente în acest oraş. Vaporii de sodă caustică provin de la instalaţiile tehnologice ale uzinei de alumină, iar o parte din praful de care se plâng tulcenii provine de la halda de şlam a acestei uzine, amplasată la cinci kilometri de oraş, în vecinătatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Ecologiştii contestă monitorizarea

Ecologiştii susţin că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Tulcea nu măsoară prezenţa vaporilor de sodă caustică în atmosferă, ci alte substanţe, cum ar fi plumbul, sulful, azotul, care nu rezultă din procesele de fabricare a aluminei calcinate. Există suspiciunea că aceste măsurători ar fi viciate şi din cauza amplasării în zone mai puţin poluate din Tulcea, pentru a ascunde adevăratul grad de poluare. Una din staţii se află în vecinătatea Lacului Ciuperca, zonă care se întinde pe 60 ha, ce a fost reconstruit ecologic anul trecut. Cea de-a doua staţie de monitorizare este amplasată în curtea societăţii de transport public, la adăpostul unor clădiri care obturează pătrunderea aerului poluat de uzina de alumină.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă