21 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialPolițist de frontieră de la Oradea, reținut de DNA pentru luare de...

Polițist de frontieră de la Oradea, reținut de DNA pentru luare de mită și trafic de influență

Un polițist de frontieră de la Oradea a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată și a fost dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, judecătorii urmând să ia o decizie în acest sens.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

”În perioada ianuarie 2011 – octombrie 2013, în calitate de agent şef de poliţie în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – Sectorul Poliţiei de Frontieră Borş, inculpatul Cociuba Iosif Gheorghe a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale care efectua achiziţii de produse alimentare (zahăr şi ulei) din Ungaria şi a primit de la aceştia şi de la alţi angajaţi, suma totală de 132.800 lei, contravaloarea unor produse alimentare şi nealimentare, al căror cuantum nu a putut fi stabilit şi bilete la loto, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu cu privire la monitorizarea şi controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (zahăr şi ulei), cu privire la constatarea contravenţiei constând în depăşirea capacităţii maxime de încărcare a vehiculelor, ori pentru a interveni la colegii săi pentru a favoriza societatea comercială respectivă, în același mod”, arată DNA

Concret, situația detaliată se prezintă în felul următor: În perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, inculpatul Cociuba Iosif Gheorghe, în calitate de agent şef de poliţie a pretins şi primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale care efectua achiziţii de produse alimentare (zahăr şi ulei) din Ungaria, suma totală de aproximativ 30.000 lei. În schimb, inculpatul a înlesnit intrarea, pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş, a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri (în special zahăr şi ulei), atât în zilele când acesta era de serviciu, cât şi în zilele în care acesta nu era planificat de serviciu, susţinând că intervine la colegii săi (agenţi de poliţie de frontieră şi/sau funcţionari ai Gărzii Financiare), pentru ca aceştia să permită intrarea în ţară a mărfurilor cu risc fiscal ridicat, fără să procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport.

Totodată, în cazul autoutilitarelor, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe a evitat să constate contravenţia privind depăşirea capacităţii maxime de încărcare (când era de serviciu conform planificării), respectiv intervenind la colegii săi (când nu era de serviciu conform planificării), pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea contravenţiei susmenţionate.

Potrivit înţelegerii cu reprezentantul societăţii comerciale care efectua transporturile prin frontieră, în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins achitarea sumei de 400 lei pentru fiecare autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitară care intra în ţară cu zahăr şi ulei, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.

În cursul lunii aprilie 2012, în condiţiile intensificării controalelor din partea organelor fiscale, în legătură cu intrarea în ţară a produselor cu risc fiscal ridicat, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe şi-a majorat pretenţiile iniţiale, solicitând achitarea sumei de 900 lei, pentru fiecare autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare şi a unor bilete la loto.

Astfel, în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, pentru a facilita intrarea în ţară a autocamioanelor încărcate cu zahăr şi ulei, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale suma totală de 82.800 lei, precum şi contravaloarea unor produse alimentare şi nealimentare şi a unor bilete la loto, al căror cuantum nu s-a putut determina cu exactitate.

100 de lei pentru fiecare transport de marfă

În cursul lunii octombrie 2012, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe şi-a majorat pretenţiile şi în legătură cu facilitarea intrării în ţară a autoutilitarelor încărcate cu marfă, în sensul că a pretins achitarea sumei de 100 lei, pentru fiecare autoutilitară intrată în România, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.

Astfel, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, în baza înţelegerii susmenţionate, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins şi, prin intermediul conducătorilor auto ai societăţii comerciale a primit de la un reprezentant al societăţii sume de bani şi diverse produse, în valoare totală de peste 20.000 lei.

Din suma totală de 132.800 lei, până în prezent, nu s-a putut determina cu exactitate cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe, pentru a-şi încălca propriile atribuţii de serviciu şi cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către acesta pentru a-şi trafica influenţa asupra colegilor săi din Punctul de Trecere a Frontierei Borş şi pentru a-i determina pe aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu.

Inculpatului Cociuba Iosif Gheorghe i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentat, în data de 11 iulie 2014, Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii sunt sprijiniţi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Cele mai citite

Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena din cauza unor probleme de sănătate!

Fostul mare jucător de tenis, Ion Țiriac, în vârstă de 85 de ani, se află sub supraveghere medicală într-un spital din Viena, după ce...

Spor natural negativ în România în august 2024: Cu cât a scăzut populația țării

Populația României a continuat să înregistreze un spor natural negativ în august 2024, cu o scădere de 6.076 de persoane, conform datelor publicate de...

Ghidul jocului responsabil: Cum să te distrezi fără riscuri

Jocurile de noroc reprezintă o formă populară de divertisment pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, pentru a te bucura de...
Ultima oră
Pe aceeași temă