Lungmetrajul "Politist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film Independent l'Alternativa de la Barcelona (13 – 21 noiembrie), se arata pe site-ul evenimentului, monitorizat de Mediafax.
"Politist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs si regizat de Corneliu Porumboiu, dupa "A fost sau n-a fost?", care a castigat Camera d'Or pentru debut si premiul distribuitorilor de film – Label Europe – la Festivalul de Film de la Cannes, in 2006, si a primit peste 20 de distinctii la evenimente de gen din intreaga lume, fiind distribuit in peste 30 de tari.
"Politist, adjectiv", care este propunerea Romaniei la premiul Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza, in 2010, a fost prezentat recent la Festivalul International de Film de la New York (25 septembrie – 11 octombrie), la Festivalul International de Film de la Toronto (10 – 19 septembrie), Morelia International Film Festival din Mexic (3 – 11 octombrie), International Film Festival Tomorrow din Rusia (16 – 19 octombrie), Filmfest Hamburg (24 septembrie – 3 octombrie), Festivalul de Film de la Varsovia (9 – 18 octombrie), Antalya International Film Festival (10 – 17 octombrie), Festivalul International de Film de la Chicago (8 – 22 octombrie), Festivalul International de Film de la Viena (22 octombrie – 4 noiembrie), Sevilla Film Festival (6 – 14 noiembrie) si Golden Horse din Taiwan (6 – 26 noiembrie).
Anul acesta, pentru pelicula "Politist, adjectiv", Porumboiu a castigat premiul FIPRESCI si Premiul Juriului la sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Politist, adjectiv" a primit si Trofeul Transilvania la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D'Or, la Festivalul International de Film din Belgia.
Institutul Cultural Roman (ICR) de la Madrid a organizat, in perioada 15 – 21 noiembrie, o serie de activitati de promovare a filmului romanesc, in cadrul celei de-a 16-a editii a Festivalului de Film Independent l'Alternativa de la Barcelona, pentru a marca cei 20 de ani de la Revolutia Romana si a analiza implicatiile acestui moment asupra cinematografiei din Romania.
Astfel, in festival a fost inclusa sectiunea paralela "Filmul romanesc inainte si dupa 1989", ce a prezentat peliculele "Pas in doi", de Dan Pita, "Secvente", de Alexandru Tatos, "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, "California dreamin' (nesfarsit)", de Cristian Nemescu, "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, si "Cea mai fericita fata din lume", de Radu Jude. Participarea filmelor romanesti la festivalul spaniol a fost realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
De asemenea, la eveniment a fost organizata masa rotunda "Succesele filmului romanesc inainte si dupa 1989", moderata de Alex Navarro (director Media Antena Catalunya).
Facultatea de Film a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) "I. L. Caragiale" Bucuresti a fost invitata la sectiunea "Scoli de film din lume", cu doua sesiuni de proiectii de scurtmetraje. In prima dintre acestea au fost prezentate filmele din studentie ale regizorilor care au revitalizat in ultimii ani cinematografia romaneasca – Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Giurgiu, iar cea de-a doua sesiune a cuprins creatii ale absolventilor din ultimii trei ani.