Gravitatea incidentului petrecut in Scoala Centrala din Bucuresti, soldat cu injunghierea unei eleve, a determinat Politia sa declanseze doua anchete interne, din pacate dupa ce fapta s-a petrecut. Pe de o parte, Inspectoratul General al Politiei Romane investigheaza modul in care a reactionat politistul de la Crima Organizata, care a fost sunat de directoarea liceului in ziua producerii incidentului. Pe de alta parte, responsabilii Politiei Capitalei au dispus o alta ancheta, efectuata de Serviciul Politiei de Proximitate, care avea zona scolii in responsabilitate. Potrivit directorului general al unitatii de invatamant, Svetlana Botnaras, inainte ca eleva sa fie agresata l-a sunat pe politistul care lucra la dosarul lui Constantin Groza si l-a rugat sa intervina. Incredibil, acesta a refuzat, adaugand ca nu are nici un motiv sa vina la scoala sa-l ia pe tanar. Politistul i-a mai spus directoarei ca daca se intampla ceva sa-l informeze si pe el. Graba cu care Politia a dispus efectuarea anchetelor interne arata, in mod evident, faptul ca agentii de politie nu si-au facut datoria. Seful Serviciului de Relatii Publice din cadrul IGPR, Catalin Popescu, a declarat ca ancheta este foarte aproape de finalizare, aflandu-se in faza redactarii raportului. Potrivit acestuia, sanctiunile care vor fi dispuse, daca politistii vor fi gasiti vinovati, pot merge de la mustrarea scrisa pana la destituirea din functie. Din pacate, cazul petrecut la Scoala Centrala nu este singular. In multe alte situatii, politistii au refuzat sa intervina atunci cand au fost sesizati de posibilitatea producerii unor agresiuni, multumindu-se sa incheie procese-verbale de constatare dupa producerea incidentelor. (Sorin Ghica)
2.000 de semnaturi si miting in sprijinul profesoarei
Aproximativ doua sute de elevi de la Scoala Centrala din Bucuresti au continuat protestele, ieri, in curtea unitatii de invatamant, fata de decizia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti de demitere a directoarei Svetlana Botnaras. Gheorghe Alexe, inspectorul general al Capitalei, a declarat ca decizia destituirii se bazeaza pe un raport intocmit de comisia de cercetare, despre care insa directorul scolii sustine ca nu i-a fost adus la cunostinta. Elevii, profesorii si parintii intentionau, ieri, sa iasa in strada, intr-un mars de protest, pentru a convinge autoritatile sa revina asupra deciziei de demitere.
Reamintim ca, in data de 2 decembrie a.c., eleva Antoaneta Iamandi, din clasa a XI-a, a fost injunghiata de prietenul ei, recidivist, chiar in biroul directorului adjunct al Scolii Centrale.
A trecut de bodyguarzii platiti de parinti
In fata Scolii Centrale, elevii au scandat sloganuri in favoarea directoarei, sustinand ca aceasta este nevinovata pentru drama petrecuta in scoala lor. „Nu chiuleste nimeni, nu intram la ore, noi de-aici nu plecam acasa pana cand nu se intoarce directoarea noastra”, scandau copiii. Emanuel Dobrescu, elev in clasa a X-a, este de parere ca „dna directoare este sufletul acestei scoli. Politia, desi a fost sunata, nu si-a indeplinit atributiile legale”. Elevul a subliniat ca cei doi bodyguarzi sunt platiti de parinti, insa sunt depasiti de situatie din cauza numarului mare de elevi. In ziua incidentului, se desfasura o competitie sportiva intre scoli si de aceea infractorul, mic de inaltime, a reusit sa intre in incinta fara sa fi fost observat de paznici. „De obicei, unul din bodyguarzi sta la poarta si solicita legitimatiile, iar celalalt patruleaza prin scoala. Ar trebui sa fie si un jandarm care sa se ocupe de securitatea din scoala. Cei doi bodyguarzi sunt platiti de parinti cu 75.000 de lei pe semestru”, ne-a mai spus Emanuel Dobrescu.
Si parintii au fost langa elevii protestatari. Mirela Dragulin, jurist, fosta eleva a scolii, ne-a declarat: „Este o manifestare de protest impotriva masurii abuzive de demitere, bazata nu pe spiritul legii, ci pe considerente vadit nelegale si netemeinice. Inspectoratul nu a facut o cercetare, decizia era deja luata. Nu exista nici un motiv oficial, degeaba s-a facut atata circ. Acum sunt stranse 2.000 de semnaturi de la elevi, fosti elevi, parinti, pentru a fi depuse la fiecare punct de pe traseul marsului prognozat pentru azi (n.r. – ieri): Inspectoratul Municipiului Bucuresti, Prefectura si Primaria Capitalei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Guvern, Administratia Prezidentiala, Comisia Europeana la Bucuresti, ambasadele SUA si Franta. Speram sa obtinem de la dl primar Videanu autorizatia necesara”. Parintii elevilor spun ca scoala indeplineste toate criteriile de exigenta. „Dna Botnaras este o profesoara de elita si conduce scoala cu o severitate extraordinara. Ii vedeti pe elevi ce atasati sunt fata de o conducere severa!”, a spus Gabriela Jiros, mama unei eleve.
Au intrat la ore
Mitingul spontan s-a terminat doar la indemnurile profesoarei Svetlana Botnaras catre copii de a intra la ore. „Altfel n-o sa ne mai creada nimeni ca e o scoala severa”, le-a strigat directoarea demisa. Profesoara Svetlana Botnaras a declarat ieri, in jurul orei 12, ca nu a primit nici o decizie oficiala de demitere si ca nici nu stie motivatia sanctiunii.
Ancheta interna a Politiei
Ea a explicat ca, in momentul tragicului incident, in timp ce fata injunghiata ridicase tonul la prietenul ei infractor, in scoala se afla si inspectorul de sector Vasile Radu. „Eu nu am anuntat pe nimeni, pentru ca am fost convinsa ca inspectorii au auzit de incident”, a spus dna Botnaras. Ea a adaugat ca decizia elevilor de a sari in ajutorul sau „ii incalzeste sufletul”, „dar i-am rugat sa intre in scoala pentru a-si arata respectul fata de institutie. Eu am sosit la ora 10, deoarece aici se desfasoara o ancheta interna a Politiei. Se pare ca sunt in ancheta politistii la care eu am sunat si nu au venit”, a mai spus profesoara Botnaras, subliniind ca a simtit o presiune mediatica, iar familia sa a fost lezata de informatiile aparute in presa. Ea considera ca in acest caz exista multi vinovati: „Cred este un esec profesional ceea ce s-a intamplat cu aceasta domnisoara. Stiam ca prietenul ei fusese inchis, iar ultima mea intrevedere cu Politia a fost pentru depistarea autorilor acelor poze porno. Am procedat asa deoarece am tinut cont de faptul ca atitudinea lui era extrem de potolita. Am sunat la Politie deoarece stiam ca se cerceteaza sursa emiterii acelor poze si locul desfasurarii. Nu puteam da sanctiuni pentru fuga fetei de acasa, ci pentru numarul de absente. Era un avertisment de exmatriculare, dar nu a fost trecut in catalog”, a mai spus profesoara. In ceea ce priveste o eventuala decizie de exmatriculare a fetei, profesoara Botnaras a afirmat ca jurista inspectoratului scolar a spus ca un elev este sanctionat pentru fapte, abateri savarsite in scoala si ca, in acest caz, a fost adusa o grava atingere acestei unitati de invatamant.
Trebuia sa asigure securitatea elevei
Gheorghe Alexe, inspectorul general al Capitalei, a declarat ieri ca „decizia CA al Inspectoratului Municipiului Bucuresti s-a bazat pe faptul ca directoarea Svetlana Botnaras trebuia sa asigure securitatea elevei”. In cazul directorului adjunct Maria Lef, aceasta se afla in cercetarea comisiei de ancheta „deoarece a organizat competitia sportiva si nu se afla in scoala. Diriginta trebuia sa-l cheme pe cel de la paza”, a concluzionat Gheorghe Alexe. El a spus ca in cazul inspectorului Radu Vasile, prezent in scoala in momentul agresiunii, „acesta ne-a informat si are circumstante atenuante”.
Raportul comisiei de ancheta
Potrivit raportului comisiei de cercetare, s-au stabilit, printre altele: ca eleva Antoaneta Iamandi avea un numar mare de absente – 235, din care 176 motivate (anul scolar 2004-2005), media la purtare fiindu-i scazuta la 9, iar in acest an scolar – 38 de absente nemotivate; in catalog nu a fost consemnata nici o sanctiune; conducerea scolii cunostea ca eleva era prietena cu Groza Constantin, condamnat la multi ani pentru crima si ca fata era implicata in activitati ilegale; eleva a fost sechestrata timp de doua saptamani, incepand cu 28 octombrie 2005; nu s-a asigurat ca Groza are accesul interzis in scoala cu ocazia competitiei; accesul in scoala nu s-a facut pe baza de liste, ci dezorganizat etc. Directorului demis i se reproseaza ca actiunile sale nu au fost in masura sa previna incidentul si sa stinga conflictul, ca a informat tardiv superiorii ierarhici, ca efectuarea serviciului pe scoala este ineficienta fata de complexitatea activitatii.