0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPogea anunta majorarea contributiilor la asigurarile sociale

Pogea anunta majorarea contributiilor la asigurarile sociale

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat majorarea contributiilor la asigurarile sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008. Decizia vine in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei, transmite ziare.com.

 

Pogea a declarat ca in anul 2008 Romania a avut cel mai mare deficit bugetar de dupa 1989, si anume 5,2% din PIB. "Concluzie: depasirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de crestere si stabilitate pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus  ministrul de finante.  

El a adaugat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice categoric ca va fi o oarecare ingaduita". "Daca nu, atunci probabil ca fiecare tara va avea de suportat consecintele sau, daca va fi o oarecare permisivitate, va fi o atragere a atentiei foarte serioasa", a explicat Pogea, citat de Realitatea TV.

"Deficitul excesiv realizat in 2008 nu a avut neaparat treaba cu criza: in primul rand, veniturile publice au fost supraestimate. In al doilea rand, reducerea ratingului suveran de catre agentiile internationale sub categoria de "Great Investment" la minim BBB-", a declarat Pogea. Politica fiscala bugetara necorespunzatoare a dus la scaderea fluxului de investitii straine in ultima partea a anului 2008, a subliniat ministrul Finantelor. "Efecte in plan intern ale politicii duse in 2008: obligatii neonorate ale guvernului catre agenti economici, echivalent a 2,1 miliarde de euro", a mai precizat Pogea.

Guvernarea trecuta a fost incapabila sa absoarbe fondurile europene, potrivit lui Pogea. "Nu este atat de grav ca trebuie sa platim 7,7 miliarde obligatii, cat faptul ca am avut fonduri disponibile de la UE de peste 3 miliarde de euro, iar capacitatea de absorbtie a fost doar de 203 milioane de euro", a explicat ministrul.

Ministerul Finantelor Publice si Guvernul vor avea insa o alta abordare: o politica orientata pe rezultate si nu pe procente din PIB. "Un obiectiv va fi alocarea resurselor catre proiecte cu efect multiplicator… nu catre masini, nu catre mobilier", a mai spus Pogea. Ministrul Finantelor a mai declarat ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010. Pogea a declarat ca Guvernul va rescrie Codul Fiscal intr-o forma simplificata pana la 31 martie 2009. "Masurile luate trebuie aplicate dupa o perioada de sase luni", a declarat Pogea.

In privinta planului de masuri anticriza, ministrul a spus ca acesta va fi aprobat odata cu bugetul pe 2009, iar prevederile vor fi aplicate imediat. Cheltuielile bugetare care pot fi facute in 2009 se ridica la 51,16 miliarde euro, in conditiile unui deficit bugetar de 2% din PIB, 18,7 miliarde euro fiind alocate pentru asistenta sociala, pensii si contributiile la bugetul UE, iar 10 miliarde pentru infrastructura, a spus ministrul finantelor.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă “podul lui Putin”

Forțele Ucrainei ar planifica un nou atac asupra podului care realizează conexiunea între peninsula Crimeea și Rusia. Este vorba de podul peste Strâmtoarea Kerci, supranumit...
00:01:28

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de...

Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă