26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialPoarta Sărutului va fi RESTAURATĂ în 2013

Poarta Sărutului va fi RESTAURATĂ în 2013

Lucrarea Poarta Sărutului, realizată de Constantin Brâncuşi şi expusă în Parcul Central din municipiul Târgu Jiu, va fi restaurată în primăvara lui 2013, după ce Ministerul Culturii a alocat 380.000 de lei în acest sens, potrivit reprezentanţilor Primăriei, informează Mediafax.

Conform directorului Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Adina Andriţoiu, banii au fost alocaţi de Ministerul Culturii după ce mai multe comisii de specialişti s-au pronunţat în favoarea restaurării cât mai urgente a părţii superioare a Porţii Sărutului.

Potrivit sursei citate, partea respectivă este cea mai expusă la intemperii, pe “acoperişul” lucrării existând o foaie de plumb care asigură protecţia operei, protecţia fiind concepută chiar de Brâncuşi.

Lucrarea a fost restaurată în totalitate în anul 2003, cu fonduri de la Banca Mondială, dar operaţiunile care trebuiau executate atunci au generat dispute între proiectanţi şi restauratori, calitatea finală a acestora nefiind însă cea mai bună.

Citeşte şi Sarmizegetusa şi ansamblul Brâncuşi pot fi vizitate virtual

“Au apărut pori între piatră, placa de plumb şi adezivul special folosit pentru fixarea acesteia, iar, în timp, aceşti pori au generat mici fisuri sau adâncituri nefireşti, care sunt mai mari decât porozitatea pietrei. Nu se pune problema unor infiltraţii, dar toate discuţiile purtate de specialişti în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice au dus spre această concluzie, că opera trebuie restaurată”, a precizat Andriţoiu.

Conform acesteia, Ministerul Culturii este cel care va desemna firma care se va ocupa de lucrări, banii alocaţi acum nepierzându-se dacă nu sunt cheltuiţi până la sfârşitul anului.

“Proiectul de restaurare este parte din Planul Naţional de Restaurare, care permite folosirea fondurilor şi anul viitor, deci nu se pune problema ca la sfârşitul anului să nu mai existe surse de finanţare. Lucrările se vor executa, cel mai probabil, în primăvară, atunci când condiţiile meteo vor fi mult mai bune decât cele din iarnă”, a mai spus Andriţoiu.

Poarta Sărutului face parte, alături de Coloana Infinită, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii din Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”, pe care Constantin Brâncuşi l-a realizat în 1937, la Târgu Jiu, în memoria eroilor căzuţi în primul război mondial.

Aceste opere sunt singurele din lume expuse în aer liber, restul lucrărilor lui Brâncuşi aflându-se în muzee sau colecţii private.

Poarta Sărutului a devenit un simbol al îndrăgostiţilor din oraş şi nu numai, Primăria Târgu Jiu oficiind aici, anual, zeci de căsătorii, mai ales în noaptea de Revelion. Autorităţile locale organizează şi în acest an o astfel de ceremonie, mai multe cupluri, inclusiv din Timişoara şi Craiova, depunându-şi actele pentru a se căsători la cumpăna dintre ani.

Cele mai citite

Mai multe magazine dintr-un mall din București au fost AMENDATE de ANPC

 Reprezentanţii ANPC au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că au fost făcute 18 acţiuni de control de către comisarii Comisariatului Regional pentru...

Autoritățile finlandeze și Interpol au destructurat o rețea de tip „dark web” folosită pentru comercializarea drogurilor

Serviciul vamal finlandez, în colaborare cu Interpol, a anunțat destructurarea pieței negre de tip „dark web” intitulată „Piilopuoti”, specializată în distribuirea de stupefiante. Drogurile...

Pisicile cred ca stăpânii sunt părinții lor. S-a dovedit științific

Experimentul prin care s-a testat legătură dintre pisică și stăpân a fost relativ simplu. Cei doi au fost introduși într-o încăpere necunoscută, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies