2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPNL şi PSD ar scoate un scor mai bun dacă ar merge...

PNL şi PSD ar scoate un scor mai bun dacă ar merge separat

Deputatul liberal Ludovic Orban, singurul care s-a opus în PNL alianţei cu PSD, crede acum că USL are şanse să câştige detaşat alegerile de anul viitor, iar o eventuală nereuşită ar trebui decontată imediat de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Totuşi, Ludovic Orban recunoaşte că sunt unele probleme, că e greu pentru organizaţiile liberale să-i susţină pe cei cu care se bat de 20 de ani şi sugerează că alianţa cu PSD îl face pe Antonescu să ocolească în discursurile sale temele liberale. Orban argumentează că Primăria Capitalei nu trebuie lăsată pe mâna lui Sorin Oprescu, un om care „nu este controlat de USL”, iar Antonescu, dacă vrea să intre în „galeria marilor lideri”, ar putea să-şi încerce forţele în această cursă. Deputatul liberal mai lasă să se înţeleagă că  PNL este condus despotic de Crin Antonescu.

În teritoriu există destule situaţii în care PNL şi PSD nu reuşesc să se înţeleagă. Ar putea fi un punct vulnerabil al USL?

L.O.: E evident că în urma procesului de selecţie a candidaţilor vor fi şi nemulţumiţi, iar neparticiparea nemulţumiţilor la efortul de campanie poate fi o vulnerabilitate pentru USL.De aceea trebuie aplicate criterii obiective şi argumentată în toate cazurile decizia care se ia.

Ce câştigă şi ce pierde PNL participând sub sigla USL la alegerile locale?

L.O.: Rămâne să vedem care sunt judeţele, municipiile şi primăriile unde vor fi candidaţi PNL, în funcţie de această decizie vom şti dacă PNL va câştiga sau va pierde, fiindcă una e să ai candidat la Botoşani şi alta e să ai candidat la Cluj.

N-ar fi fost mai eficient pentru PNL ca, la alegerile locale, liberalii să candideze separat de PSD?

L.O.: PNL şi PSD ar scoate un scor mai bun dacă ar merge pe liste proprii, mai ales că acest lucru este demonstrat şi de sondajele judeţene, din care rezultă că suma opţiunilor pentru cele două partide este mai mare decât opţiunile pentru USL. E normal să fie aşa, gândiţi-vă că PSD are primari în peste 1.100 de localităţi. În aceste localităţi organizaţiile PNL s-au aflat în dispută cu primarii PSD şi cu organizaţiile PSD de 20 de ani. Va fi foarte dificil pentru PNL să-i susţină pe candidaţii PSD.

USL rămâne deci o alianţă de interes, nesusţinută de nici un fel de afinităţi.

L.O.: Este o alianţă care formează o alternativă de guvernare în România, fiindcă e evident că Guvernul Boc şi regimul de putere Băsescu au oferit românilor doar sărăcie, demagogie, pierderea locurilor de muncă şi nici o perspectivă.

Dacă după alegerile locale se dovedeşte că PNL a ieşit în dezavantaj faţă de PSD, ce-ar trebui să facă liberalii?

L.O.: Este evident faptul că USL va participa şi la alegerile locale şi la cele generale pe liste comune. Odată constituit, USL nu se mai poate destrăma. Este de fapt unirea opoziţiei în faţa regimului Băsescu şi va trebui să reducă dezavantajele create de faptul că electoratele celor două partide nu sunt foarte compatibile, că aceste două formaţiuni politice au viziuni, ideologii diferite. Toate aceste dezavantaje nu trebuie ascunse sub preş, ci trebuie soluţionate raţional.

După locale, dacă scorul nu va fi cel mai convenabil pentru liberali, ar fi necesar un Congres de evaluare?

L.O.: Ştiţi că am candidat pentru preşedinţia PNL şi m-am împotrivit deteriorării democraţiei în interiorul partidului şi mai ales am fost împotriva alianţei cu PSD şi a celei cu „partidul-televiziune”, dar astăzi este evident că nu poţi schimba caii în timpul cursei. Un Congres PNL se va organiza doar la timp, în 2013.

Altfel spus, v-aţi consolat cu ideea că sunteţi coleg cu Dan Voiculescu şi Ion Iliescu.

L.O.: Nu m-am consolat, n-am renunţat la viziunea pe care o am asupra PNL, dar sunt nevoit să aleg între două rele: între a mai permite supravieţuirea la putere a guvernării Băsescu şi a oferi totuşi o nouă şansă de guvernare.

Spuneaţi atunci când v-aţi opus formării acestei alianţe că „USL nu va avea viaţă lungă”. Ce v-a făcut să vă schimbaţi părerea?

L.O.: Nu mi-am schimbat-o. Când am zis viaţă lungă m-am referit la protocolul care e prevăzut pe o sută de ani de-acum înainte. Factorul principal care a determinat crearea acestei alianţe a fost Traian Băsescu, fiindcă abuzează de puterea politică pentru a-şi favoriza propria clientelă.

Se discută încă despre posibilitatea refacerii alianţei de dreapta. În ce condiţii credeţi că ar fi viabilă această idee?

L.O.: PDL, dacă ar fi fost de dreapta, nu ar fi crescut taxele şi nu ar fi lovit clasa de mijloc. S-a dovedit o formaţiune populistă fără ideologie. Eu cred că România mai are nevoie de încă cel puţin patru ani de guvernare liberală.

USD ar putea să-l susţină pe Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei?

L.O.: Eu nu sunt de acord din multe motive: o organizaţie politică, deci cu atât mai mult o alianţă sprijină un candidat atunci când candidatul res-pectiv reprezintă ideile, programele, viziunile politice ale formaţiunii care-l sprijină şi când are o garanţie că omul pe care-l susţine va pune în practică ceea ce promite. Or, actualul primar general nici măcar nu s-a angajat să susţină lista de consilieri ai USL. Pe de altă parte, o forţă ca USL, care are 60 la sută din opţiunile bucureştenilor, poate să aibă propriul candidat.

Vă interesează să intraţi în cursa pentru Capitală?

L.O.: Eu mă consider pregătit să  generez un program de guvernare pentru Bucureşti total diferit de bătaia de joc din ultimii 20 de ani, dar sunt realist şi îmi dau seama că şansele mele sunt minime: nu de a câştiga primăria, ci de a fi sprijinit de USL. Pe de altă parte, cum ar putea să-l sprijine USL pe Sorin Oprescu, când în 2009, când a candidat la prezidenţiale, a refuzat categoric să declare sprijin în turul al doilea pentru candidatul pe care miza PSD şi PNL. Oprescu nu a început nici un proiect nou, a avut doar norocul chior să taie panglicile la Stadionul Lia Manoliu şi la Pasajul Basarab.

Există o dezbatere pe această temă în USL?

L.O.: Eu cred că ar trebui să fie pentru că din toate cercetările sociologice rezultă că PNL şi PSD pot avea majoritatea la alegeri. Aşa că USL nu are nici un motiv să lase Primăria Capitalei pe mâinile cuiva asupra căruia nu au nici un control. PNL e din nou în situaţia din 2005, când a pierdut  Bucureştiul la masa verde, nu pe teren. Astăzi PNL este pe locul unu în preferinţele bucureştenilor, cu un scor de 33-35 la sută, deci liberalii ar trebui să aibă voinţa de a se bate pentru Primăria Capitalei.

Poate ar trebui să-şi încerce forţele aici chiar Crin Antonescu?

L.O.: Da, ar trebui să redeschidem discuţia pentru că Primăria Capitalei este pentru un lider politic un test extrem de important pe care dacă îl trece cu succes îl proiectează în galeria marilor lideri politici. Am citit Protocolul şi nu scrie nici unde că PNL are preşedinţia şi PSD ia fotoliul de prim-ministru. Dar dacă tot s-au tras sforile ca Ponta să-l depăşească pe Antonescu să candideze dl Ponta pentru Cotroceni, iar liberalii să ceară funcţia de premier, pentru că doar aşa vor putea da linia viitoarei guvernări.

Cum vă aşteptaţi să puneţi în practică programul „Statul liberal” cu un guvern cel puţin pe jumătate socialist condus de PSD?

L.O.: În mod evident va fi un compromis, dar cred că şi PSD împărtăşeşte ideea că România are nevoie de politici liberale, de retragerea statului din economie, reducerea birocraţiei, a taxelor şi impozitelor.

Ce vă face să credeţi că PSD  ar susţine această viziune?

L.O.: Ar trebui să susţină pentru că altfel, din start, nu vom avea o politică guvernamentală de succes.

De ce sunt marginalizaţi cei care au lucrat la programul „Statul liberal”?

În ce fel s-a schimbat Crin Antonescu de când a devenit preşedintele PNL?

L.O.: Aş prefera să nu dau din casă. Ceea ce am să-i spun dlui Antonescu o fac prin forurile partidului.

Dar s-a schimbat.

L.O.: Da, e evident, mai ales pentru cineva care-l cunoaşte foarte bine.

Nu s-a schimbat în bine.

L.O.: S-a schimbat, aşa cum se schimbă oamenii.

Când primesc funcţii.

L.O.: Da. E greu de purtat o răspundere ca aceea de preşedinte PNL. Lăsând la o parte lucrurile de natură subiectivă, pe mine lucrul care m-a deranjat cel mai mult este că dl Antonescu a fost ales preşedinte pe baza unei moţiuni, care prevedea coagularea forţelor de dreapta, obţinerea unui scor de peste 30 la sută pe spezele PNL, întărirea identităţii de dreapta, obiective de care a uitat. Mereu PNL a jucat la impuse, fiind obligat să trăiască în alianţe, prima dată în CDR, apoi cu PDL, chiar cu PSD, atunci când am fost la guvernare. România are nevoie de un Partid Naţional Liberal care să poată impune linia guvernamentală.

Cu toate acestea Crin Antonescu alunecă spre stânga.

L.O.: Nu alunecă, dar aş prefera să-l văd mai des în apariţiile publice vorbind despre măsuri economice liberale. Dl Antonescu şi-a fixat ca obiectiv să candideze la preşedinţie şi consideră probabil că, dacă accentuează valorile liberale în discursurile sale, ar putea pierde susţinerea electoratului socialist. Eu cred că ar trebui să se gândească în primul rând că este preşedintele PNL până să fie preşedintele României şi ca atare  ar trebui să susţină ideile liberale.

În urmă cu două luni Crin Antonescu l-a înlocuit pe secretarul general al PNL, Radu Stroe, cu fostul conservator Eduard Hellvig. E bine că astfel de înlocuiri se fac fără consultarea forurilor partidului?

L.O.: E rezultatul modificării sta-tu-tului: în vechiul statut era nevoie de acceptul Delegaţiei Permanente. Practic i s-a luat dreptul partidului de a respinge un secretar general cu care nu este de acord.

E o formulă cam despotică de conducere a partidului.

L.O.: PNL trebuie readus la valorile democratice care l-au lăsat să supravieţuiască şi pe dl Antonescu în perioadele în care se afla în opoziţie faţă de diferitele conduceri şi care-i dădeau posibilitatea să se exprime liber în acele vremuri.

Unde sunt liderii PNL din perioda Tăriceanu?

L.O.: Unii sunt în conducere, alţii în Parlament, dar în mod evident nu se mai află în prima linie. Preşedintele PNL ar trebui să ţină cont de toţi aceşti oameni care au cotă mare de încredere, astfel încât să poată ajunge în prima linie a Guvernului.

V-aţi simţi confortabil într-un Guvern condus de Dinu Patriciu?

L.O.: Nu cred că-şi doreşte să fie premier şi apoi cred că este imposibil să fie nominalizat de Traian Băsescu, după ce a încercat să-l bage în puşcărie, să-i falimenteze afacerea şi nu cred că e posibil din punct de vedere politic.

Nici dacă PNL ar putea numi premierul?

L.O.: Dinu Patriciu ar fi un bun premier, poate prea radical pentru majoritatea populaţiei, dar dacă printr-o minune ar ajunge premier pentru doi ani de zile, România s-ar rupe definitiv de mentalităţile comuniste care domină viaţa socială şi economică a ţării.

Dacă Dinu Patriciu este o soluţie atât de bună de ce nu-l promovează PNL pentru viitoarea guvernare?

L.O.: Pentru că suntem într-o alianţă şi pentru că nu poate fi nominalizat premier cineva care-şi critică propriul lider de partid, făcând rău PNL.

Vreţi să spuneţi că Dinu Patriciu nu stă bine în PNL.

L.O.: Nu stă bine, evident.

De ce?

L.O.: Dinu Patriciu trebuia să-şi spună nemulţumirile în interiorul partidului.

Chiar dacă nu-l ia nimeni în seamă, iar deciziile le ia un singur om, de multe ori fără să se consulte cu ceilalţi?

L.O.: Formal există un cadru în care pot avea loc dezbateri.

Există oameni din PDL cu care puteţi discuta?

L.O.: Da, dar degeaba vorbeşti cu ei, fiindcă există o singură persoană cu care trebuie să vorbeşti pentru ca partidul să facă ceva, iar acea persoană nu e abordabilă, fiindcă nu-şi respectă cuvântul şi sunt convins că după alegerile din 2012 va apărea o criză constituţională: dacă Traian Băsescu nu va nominaliza un premier din partea formaţiunii care obţine peste 50 la sută, în mod evident va trebui suspendat.

Dar dacă USL nu ia peste 50%?

L.O.: Dacă USL nu scoate peste 50 la sută, Ponta şi Antonescu trebuie să plece. Ar fi o dovadă de prost management şi va trebui să-şi dea cu stângul în dreptul ca să nu obţină majoritatea absolută în Parlament. 

CV Ludovic Orban, 49 de ani

2002 – preşedinte PNL Bucureşti


2007-2008 –
ministrul Transporturilor


2004-2007 –
viceprimar general al municipiului Bucureşti


2000-2001 –
preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici


1999-2000 –
şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului


1998-1999 –
secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap


1997-1998 –
director Relaţii Publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice


1992-1996 –
consilier local sector 3


1998-1991 –
inginer, Târgu Secuiesc şi Braşov


1993 –
Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA, Bucureşti


1988 –
Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Braşov

 

 

 

PSD are primari în peste 1.100 de localităţi. În aceste localităţi organizaţiile PNL s-au aflat în dispută cu primarii PSD şi cu organizaţiile PSD de 20 de ani. Va fi foarte dificil pentru PNL să-i susţină pe candidaţii PSD.”

 

 

USL nu are nici un motiv să lase Primăria Capitalei pe mâinile cuiva
ca Sorin Oprescu, asupra căruia nu au
nici un control.”

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă