19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecial"Plugarul", fruntas in topul contrabandei cu tigari

„Plugarul”, fruntas in topul contrabandei cu tigari

» La granita de la Prut, retelele bine organizate au luat locul micilor contrabandisti care introduceau in tara cateva cartoane de tigari ascunse printre mere si usturoi.

» "Plugarul" este marca cea mai traficata de contrabandisti.

Contrabanda cu tigari a devenit o ocupatie infloritoare la granita est, miza fiind diferenta dintre preturile unui pachet de tigari pe cele doua maluri ale Prutului. Daca in urma cu cativa ani ponderea era detinuta de micul trafic, al micilor contrabandisti care incercau sa introduca in tara cateva cartoane de tigari ascunse intre merele sau usturoiul cu care veneau la piata, la Galati, acum politistii de frontiera se confrunta cu retele bine organizate: "Retelele care se ocupa de acest trafic ilegal sau contrabanda cu tigarete sunt foarte bine organizate, fiecare avand un rol bine stabilit in cadrul grupului. Membrii retelelor au la dispozitie sume considerabile de bani, care le permit achizitionarea de mijloace de transport performante si a unor locuri de depozitare, garaje sau chiar imobile", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati, comisarul-sef Didel Badarau. "Presiunea" a fost crescuta si de efectele crizei economice, care ii determina pe multi fumatori sa prefere tigarile de contrabanda din Ucraina sau Republica Moldova. Tigarile "Plugarul", fabricate in Republica Moldova, se mentin in topul celor mai traficate marci de tigari, pentru ca este marca de tigari fara filtru, ieftine, care inlocuiesc cu succes celebrul "Carpati fara". In primele sase luni, a fost capturata de politistii de frontiera din Galati o cantitate de 233.271 de pachete de tigari, care erau introduse in tara printr-o veritabila flota de transport: 4 autocare, 2 camioane, 7 microbuze, 21 autoturisme, 1 tren, 1 motonava si 4 barci cu motor. O prevedere legala intrata in vigoare dupa aderarea la Uniunea Europeana le permite politistilor de frontiera sa confiste mijloacele de transport utilizate la contrabanda. Asa au ajuns in "parcul" din curtea IJPF Galati 14 autovehicule care aveau caroseria modificata, de obicei prin crearea peretilor dubli, in care sa fie ascunsa marfa de contrabanda: 1 autocar, 1 microbuz, 1 camion si 11 autoturisme, un Rover, un Volvo, un Opel Meriva, doua Forduri, doua Renault si 4 Volkswagen.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă