Un adevărat fenomen fiscal a fost descoperit de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Mureş, constatându-se că 12.000 de declaraţii pentru redirecţionarea a 2% din impozit către o asociaţie non-profit erau false. Autorităţile fiscale din Mureş au trimis o sesizare penală către Judecătoria din Târgu Mureş, sub suspiciunea falsificării acestor formulare. Se ştie că, potrivit legii, persoanele fizice pot redirecţiona 2% din impozit către asociaţii neguvernamentale. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş a primit în data de 17 mai, prin poştă, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice direcţionau 2% din impozitul pe venit plătit pentru anul anterior în beneficiul unei asociaţii din Cluj.
Numărul mare de declaraţii a trezit suspiciunea funcţionarilor fiscali, cu atât mai mult cu cât acestea nu erau însoţite de un tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise în acele declaraţii, arată un comunicat al ANAF, preluat de Mediafax. Ulterior au fost identificate persoanele pe numele cărora s-au emis acele declaraţii. Persoanele în cauză au spus că nu au redirecţionat 2% din impozit către asociaţia din Cluj. „Situaţia centralizată la nivelul tuturor unităţilor subordonate DGFP Mureş arată că au fost primite până în prezent peste 1.200 de formulare tip 230 pentru aceeaşi entitate, în condiţiile în care în anul 2009 au fost depuse pentru asociaţia respectivă numai 15 cereri, pentru care a fost transferată suma de 656 lei, iar în 2010 un număr de 51 de cereri, suma virată fiind de 3.644 lei. Există suspiciuni de fals şi în cazul unor formulare din anii anteriori”, se arată în comunicat.
Ca urmare, ANAF a cerut date de la toate unităţile teritoriale, rezultând că pentru asociaţia din Cluj au fost transmise până la 21 mai circa 12.000 de formulare tip 230, pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011. Toate aceste formulare vor fi inventariate, centralizate şi verificate. „După finalizarea acestor proceduri, ANAF va dispune măsurile legale. ANAF recomandă persoanelor fizice să manifeste atenţie în legătură cu transmisia datelor personale de identificare, pentru evitarea situaţiilor în care acestea ar putea fi utilizate în activităţi ilegale. De asemenea, ANAF recomandă organizaţiilor şi asociaţiilor non-profit să respecte procedurile legale privind depunerea documentelor cu caracter fiscal prin împuterniciţi”, atrag atenţia autorităţile fiscale.