20.6 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSpecialPlenul CSM ia în discuţie miercuri deciziile de revocare a membrilor Ghica...

Plenul CSM ia în discuţie miercuri deciziile de revocare a membrilor Ghica şi Danileţ. Revocările NU conţin motivele, ceea ce atrage NULITATEA lor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuţie, miercuri, deciziile adunărilor generale ale Curţilor de Apel şi Judecătoriilor privind revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Precizăm că hotărîrile adunărilor generale de revocare NU contin motivele revocărilor celor doi judecători, ceea ce atrage nulitatea lor absolută.

 Direcţia Legislaţie a CSM a emis un punct de vedere privind procedurile de revocare a celor doi membri ai CSM, care va fi discutat în şedinţa de miercuri.

Este foarte interesant de aflat dacă o hotărâre a unei adunări generale de revocare este valabilă FĂRĂ MOTIVAREA REVOCĂRII. E ca şi cum un judecător ar condamna pe cineva pentru că e hoţ, dar fără a motiva ce a furat, când, de la cine, în ce împrejurări, ce probe materiale sunt la dosar.

Citeşte şi Uniunea Judecătorilor către CSM: Voinţa judecătorilor de revocare a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ nu poate fi nesocotită

De asemenea, miercuri se va discuta şi dacă termenul de 15 zile în care trebuie ca CSM să ia act de deciziile adunărilor generale ale judecătorilor privind revocarea membrilor Consiliului este „un termen de recomandare sau este unul imperativ”.

Reamintim că tot scandalul a pornit de la faptul că judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au  depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013, după alegerea procurorului  Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului. Imediat după ce şi-au anunţat candidaturile, ministrul Mona Pivniceru şi grupul său din CSM au părăsit şedinţa, boicotând astfel alegerea vicepreşedintelui. Intenţia lor era de a o revoca pe preşedinta abia aleasă, pentru a-l numi pe funcţia de preşedinte CSM pe judecătorul bonom Mircea Aron,  apropiat Monei Pivniceru, dar nu le-a ieşit jocul.

Mizele alegerii conducerii CSM sunt uriaşe: de CSM depind alegerea viitorului procuror general al României, a viitorului şef DNA, a viitorului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În esenţă, de conducerea CSM depinde INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI.

Dacă sunt aleşi ca şefi magistraţi obedienţi puterii actuale, cea mai mare parte a subordonaţilor lor se vor mula pe comportamentul şefilor şi, astfel, mulţi politicieni pot scăpa de dosare penale.

Revocaţi fără motive impuse de lege, ci doar pentru vina de a fi votat un procuror ca preşedinte CSM. Potrivit legii,  un membru CSM este liber să voteze potrivit propriei conştiinţe

Ulterior boicotului alegerii vicepreşedintelui CSM, , ministrul Pivniceru, cu ajutorul prietenelor sale de notorietate Natalia Roman, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, şi Viorica Costiniu (soţia fostul şef de la Inalta Curte, încătuşat pentru corupţie alături de senatorul PSD Cătălin Voicu, şi apoi condamnat pentru corupţie de prima instanţă) ,preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România au declaşat adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi Judecătorii de revocare a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ sub pretextul că sunt nemulţumiţi de prestaţiile lor în CSM (  cei doi au criticat frevent nerespectarea legii şi imixtiunile politicului în treburile Justiţiei) , dar şi pentru că „au ajutat” ca un procuror să devină şef al CSM  ( alegerea procurorului Oana Hăineală ca preşedinte CSM).

Numărul de voturi pentru revocarea celor doi judecători a fost întrunit pe hârtie, astfel că CSM ar trebui să ia act de opţiunile judecătorilor care i-au ales pe Ghica şi Danileţ să-i reprezinte în forul magistraţilor. Exista insă un impediment: cei doi judecători nu pot fi revocaţi deoarece în hotărârile de REVOCARE  NU sunt trecute MOTIVELE REVOCĂRII, iar CSM ar TREBUI să constate NULITATEA acestor hotărâri..

Presiuni şi chiar ameninţări la adresa CSM, proferate în special de judecătoarea Natalia Roman, preşedinta UNJR, deşi cel puţin Codul Deontologic al magistraţilor le interzice

Acum, cele două organizaţii profesionale fac presiuni uriaşe şi proferează chiar ameninţări la adresa CSM, cel puţin  printr-o  scrisoare deschisă din care Romînia Liberă a publicat deja fragmente.

În plus, preşedinta UNJR, judecătoarea Natalia Roman aparticipat la o emisiune TV, unde au fost prezenţi numai susţinătorii ei şi unde ea a criticat comportamentul judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ fără ca aceştia să se poată apăra , încălcând astfel principiul de drept, dar şi jurnalistic, „audiatur altera pars” , ceea ce este scuzabil pentru un jurnalist, dar de neiertat pentru un magistrat.  Astfel de atitudini sunt sancţionate atât de Statutul magistraţilor, cât şi de Codul lor Deontologic , iar Inspecţia Judiciară ar trebui să se autosesizeze.

 

 

Cele mai citite

Noussair Mazraoui, operat pe inimă! Fundașul lui Manchester United va lipsi câteva săptămâni

Noussair Mazraoui, fundașul de 26 de ani al echipei Manchester United, a fost operat recent pe inimă după ce a fost diagnosticat cu o...

ANAF va putea pune popriri direct pe conturile Revolut din România, începând cu decembrie 2024

ANAF va putea pune poprire pe conturile de Revolut ale românilor prin sucursala locală, începând cu decembrie 2024, odată cu implementarea IBAN-ului românesc, au...

Paraguay, de „Cartea Recordurilor”! Golaveraj incredibil după 9 meciuri în preliminariile Cupei Mondiale

Paraguay a atins o performanță unică în istoria preliminariilor pentru Cupa Mondială din America de Sud, având un golaveraj de doar 2-3 după 9...
Ultima oră
Pe aceeași temă