MApN vrea sa finalizeze in 2009 procedura de atribuire pentru doua programe de inzestrare strategica, avionul multirol si corveta multiunctionala, dar sa inceapa platile din 2010, pentru ca in buget mai sunt doar 21 de milioane de lei pentru achizitii, potrivit transcriptului audierii din cadrul Comisiilor de Aparare reunite ale Parlamentului a ministrului Apararii, Mihai Stanisoara, din data de 19 mai 2009, relateaza NewsIn.
"La nivelul departamentului de armamente se desfasoara activitati specifice derularii a doua noi programe de importanta strategica, care se doresc a fi finantate prin mecanisme specifice ordonantei 111 din 2006: avionul multirol si Corveta multifunctionala din programul Marinei", a spus Stanisoara, conform transcriptului.
Practic, Ministerul Apararii doreste ca, in 2009, sa atribuie doua din cele sase programe de inzestrare strategica ale Armatei, insa fara a cheltui niciun ban din bugetul de anul acesta, platile urmand a se efectua cel mai probabil abia din 2010.
"In 2009 nu vom initia decat proceduri de achizitie pentru contracte multianuale, pentru care nu este necesara alocarea de credite bugetare in anul 2009. Putem face contracte, dar cu prevederea ca primele plati sa inceapa in 2010. (…) Pot sa va confirm ca sunt opt programe, asa cum ati spus dumneavoastra, insa numai o parte dintre ele au fost prezentate la Consiliul National de Aparare si au primit aceasta emblema de programe strategice. Din cele sase, doar patru se incadreaza in prevederile si se pot finanta prin ordonanta de urgenta 111. Toate aceste opt programe noi le derulam in conditiile actuale, deci fara bani, in ideea sa finalizam procedura, sa putem sa atribuim contractele in cel mai scurt timp, insa fara implicatii, fara impact financiar in anul acesta", le-a spus ministrul Apararii parlamentarilor in cadrul audierilor.
Stanisoara motiveaza inceperea platilor abia din 2010, in eventualitatea in care anul acesta s-ar adjudeca cele doua programe strategice, prin faptul ca in bugetul de anul acesta mai sunt doar 21 de milioane de lei la capitolul achizitii. Aceasta suma ar urma sa serveasca doar situatiilor de urgenta pentru sustinerea trupelor participante la misiuni externe sau pentru suportul logistic de urgenta pentru fregate si elicopterele aferente acestora. "Avem pentru o suma mai mica prevederi de achizitii noi in limita a 21de milioane de lei si sunt toate destinate sustinerii misiunilor externe din teatrele de operatii, sau suportul logistic in situatii de urgenta pentru fregate si elicopterele aferente acestora Sunt numai pentru situatii de urgenta, repet", a sustinut ministrul Apararii, potrivit NewsIn.
Totodata, Ministerul Apararii vrea ca Guvernul sa-si asume responsabilitatea in cadrul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru programul de inzestrare al Armatei, ca o garantie ca sumele necesare desfasurarii contractelor vor fi prevazute de la buget.
"Ati intrebat de CSAT, dupa cum stiti in ultima sedinta (n.r. sedinta CSAT din 24 aprilie) s-a dorit a se lua in dezbatere planul de inzestrare, iar acest plan a fost amanat pana la insusirea lui de catre Guvern, pentru ca de fapt nu este prima data cand in CSAT vine un plan de inzestrare si de regula au fost, au trecut si nu s-a intamplat nimic. De data asta se doreste ca Guvernul sa-si asume in mod responsabil etapizarea anuala pentru ca acolo este pe termen mediu de 5 ani, sunt sume care se doresc prevazute si ele trebuie asumate si alocate", a spus ministrul.
Intrebat de parlamentari daca intentioneaza sa prelungeasca resursa de zbor a MIG-urilor, Stanisoara a spus ca la nivelul ministerului nu exista aceasta decizie. Totodata, ministrul a spus ca au existat discutii pentru ca Romania sa fie inclusa in programul Statelor Unite pentru achizitionarea incepand cu 2018 a avioanelor de lupta F-35, viitorul standard NATO in domeniu, insa pana in prezent nu s-a concretizat nimic. "Da, avionul multirol este o prioritate, prioritatea numarul unu, pentru ca s-a discutat mai devreme de epuizarea resursei de zbor la MIG 21. Nu s-a luat nicio hotarare ca sa marim resursa de zbor la MIG 21. Nu suntem in programul F-35, de aceea nu este nicio pozitie. Au fost discutii, nu este materializat nimic", a spus el. Declaratia sa a fost facuta dupa ce seful Fortelor Aeriene, Ion Stanciu, a declarat pe 14 aprilie, intr-un interviu acordat NewsIn, ca MApN va face din nou reparatii la aeronavele de lupta MIG 21 LanceR, ce ar fi trebuit scoase din uz pana in 2011, in incercarea de a respecta angajamentele NATO pana in anul 2013.
Stanisoara despre bugetul de criza si disputa din Guvern
Stanisoara a spus, in cadrul aceleiasi audieri, ca bugetul Armatei este unul de criza, care nu il multumeste, iar rectificarea negativa a fost rezultatul unei dispute "destul de dure" din Guvern. "Nici pe departe nu suntem fericiti cu un asemenea buget. Rectificarea a fost rezultatul unei dispute destul de dure in Guvern. S-a luat in mod proportional de la toate ministerele. Cati ministri, atatea pareri. Asta este la ce s-a ajuns. Lucru care nu bucura pe nimeni", a afirmat ministrul Apararii.
Prezent la audieri, seful Directiei Financiar-Contabile a MApN, Constantin Nastase, a prezentat situatia actuala a bugetului ministerului si a spus ca taierea de la capitolul "cheltuieli de personal" a fost motivata prin conditionarile impuse de FMI. "Prin OUG 34/2009, bugetul MApN a fost rectificat negativ cu 696, 42 milioane. Aceste sume au fost introduce astfel: la cheltuieli de personal 196, 44 milioane, bunuri si servicii: 161,24 milioane subventii 1,56 milioane, la transferuri intre unitatile administratiei publice: 17,44 milioane si la cheltuieli de capital 319,6 mil. lei. Acestea insumate ne conduc la suma de 696,42 mil. Astfel ca bugetul aprobat initial la 7, 651 miliarde, ceea ce reprezenta 1, 33% din PIB, din care buget de stat 7,391 miliarde si venituri proprii 0, 260 miliarde a ajuns la suma de 6, 955 miliarde din care buget de stat 6,695, veniturile ramanand nemodificate 0, 260 mil. Raportat la PIB, el reprezinta cam acelasi procent, adica 1,31%. Dupa cum vedeti, aceste influente au fost introduce pe toate titlurile de cheltuieli, conducerea ministerului a insistat ca la cheltuieli de personal sa nu se introduca influente negative in buget. Insa, datorita conditionarilor impuse de FMI pe ceea ce priveste cheltuielile de personal, a trebuit ca aceasta reducerea sa fie operata si la cheltuieli de personal", a explicat generalul Nastase.
Legat de amanarea platii celor doua sporuri-de radiatii si de confidentialitate, ministrul Stanisoara a spus ca ele nu vor fi platite pana la sfarsitul anului. "Ele au fost amanate temporar la plata, temporarul acesta se intinde pana la sfarsitul anului. Deci nu e baza legala sa le suspendam, sa nu le platim, iar legat de actiuni in instanta: Legea finantelor publice il obliga pe ordonatorul principal de credite sa se incadreze in limita bugetului aprobat. Neavand buget aceasta a fost solutia pe care am gasit-o la nivelul conducerii ministerului, sa suspendam temporar aceste sporuri care acopera diminuarea impusa la rectificare", a precizat Stanisoara.
Totodata, ministrul Apararii a spus ca a fost nevoit sa taie si din plata echipamentului necesar pentru acest an. "Cu diferenta ne-am dus pe echipament. Am amanat plata echipamentului pe acest an de 40 milioane si o diferenta de 8,9 milioane, ca sa acoperim cele 196,44 ne-am dus cu ele pe cheltuieli de delegare, detasare, deci diminuand aceste activitati la strictul necesar, nu sa afectam activitatea ministerului. A fost solutia cea mai buna pe care am gasit-o noi, avand in vedere ceea ce intrebati mai devreme, sa putem plati norma de hrana, sa putem plati contributia pentru chirie, avand in vedere ca avem foarte multe cadre carora le acordam aceasta compensatie", a declarat Stanisoara.
"Din analiza facuta pana acum nu trebuie si alte sporuri. Ultimele influente sunt pe o mai buna reprioritizare a delegarilor si misiunilor internationale si interne", a afirmat el cu referire la acelasi subiect.
Exista limitari legate de indeplinirea misiunilor NATO si UE
Ministrul Stanisoara a sustinut si ca toate eforturile financiare ale ministerului Apararii in acest an vor fi directionate pentru mentinerea si cresterea nivelului de instruire a fortelor si mai ales a celor 13 structuri-detasament, structura, batalion, puse la dispozotia NATO si a Uniunii Europene. Totusi, Stanisoara a recunoscut ca Romania isi indeplineste angajamentele cu "unele limitari". "Acum sigur se stie din 2008, se stie din 2007…avem si unele limitari, care practic ele au existat si in 2008 si vor exista si anul acesta, pentru ca limitarile au fost date in 2008 si continua in 2009 datorita neasigurarii unor sisteme tehnice si echipamente de tipul sistemelor informatice acreditate de asistare a deciziei, echipamente de detectie si protectie NBC. Alta limitare este o neincadrare cu personal conform statelor generata in special de migrarea pesonalului la alte structuri. Numarul insuficent de ore de zbor a personalului navigant fata de standardele NATO, este o alta limitare. Ele au fost si in 2007 si in 2008 si vor fi si in 2009. Deci aceste limitari le avem, dar in esenta ne putem indeplini misiunea", a precizat ministrul Apararii, conforma trasncriptului obtinut de NewsIn.
Totodata, Stanisoara a anuntat ca MApN va organiza in toamna un exercitiu NATO la care vor participa 5000 de militari, din toate categoriile de arme. "Avem mai multe exercitii pe care le vom organiza. Cel mai important este RuEx 09 in septembrie, unde vor participa 5000 de militari. Aici vom evalua capabilitatile, sau vor fi evaluate capabilitasile de catre comandamente de nivel intrunit si de componenta NATO. Va reprezenta practic cea mai complexa activitate de instruire din 2009. Pentru ca se va executa in sase poligoare simultan, cu trageri de lupta, cu toate categoriile de armamente. Practic, acestea sunt prioritatile 0 si credem ca din punct de vedere al instruirii, sistemul militar poate functiona conform misiunii si ca vom respecta angajamentele fata de NATO si UE", a spus Stanisoara.
Situatia in dosarul Ciorogarla este "stationara"
Intrebati despre furtul armelor de la Ciorogarla, oficialii din Ministerul Apararii au spus ca nu au aparut elemente noi in dosar si ca procesul este in curs de desfasurare. "Legat de Ciorogarla situatia este stationara. N-am elemente noi. Procesul este in curs de desfasurare. N-am cum sa va raspund. Ei neaga in continuare. Curge un proces de incalcare de consemn bazat pe neindeplinirea obligatiilor de serviciu", au mai spus reprezentantii MApN, potrivit NewsIn.
Sursa: NewsIn