26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialPiratii somalezi dau dureri de cap ONU

Piratii somalezi dau dureri de cap ONU

In consiliul de securitate era programata astazi o reuniune pentru dezbaterea rezolutiei propuse de SUA asupra pirateriei in largul Somaliei, vizand autorizarea urmaririi piratilor pana pe solul somalian si al tarilor de coasta, vecine. Peste o suta de nave atacate si 120 milioane de dolari recompense primite – piratii somalezi, temerari, superinarmati si atacand cu rapiditate si-au inmultit capturile in 2008 sub nasul comunitatii internationale, care a decis sa riposteze.

O conferinta internationala asupra pirateriei maritime a inceput la Nairobi, in cadrul careia ONU a propus punerea in functiune a unui cadru legal, facilitand arestarea si urmarirea piratilor in statele de coasta, limitrofe Somaliei.
Recrudescenta pirateriei in Golful Aden s-a invitat si in dezbaterile "Dialogului de la Manama", forumul anual consacrat de obicei amenintarilor traditionale pentru securitatea regionala. Fenomenul pirateriei, care perturba navigatia intr-o zona unde tranziteaza 12% din comertul maritim si 30% din petrolul brut mondial, este perceput in prezent ca o amenintare pentru securitatea regionala. Participant la acest forum, secretarul american al apararii, Robert Gates, a admis dificultatea luptei contra pirateriei in aceasta regiune de peste un milion de km patrati, de trei ori mai vasta decat Golful Mexic.

Din partea europeana, un ofiter superior francez, implicat in operatiunile de lupta contra pirateriei, a calificat misiunea Atalanta, prima operatiune navala din istoria UE, "un pas inainte" in mobilizarea internationala contra acestui fenomen. Misiunea, mandatata de ONU, vizeaza escortarea navelor onusiene ale Programului alimentar mondial care transporta ajutor umanitar Somaliei si prevede patrularea in vederea descurajarii piratilor, la operatiune participand opt state – Germania, Belgia, Spania, Franta, Grecia, Olanda, Marea Britanie si Suedia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă