» Importanta turului doi al prezidentialelor a fost marcata, in sud-estul Romaniei, de doua coordonate.
» In primul rand, pana la inchiderea editiei, prezenta la vot era superioara celei din turul intai.
» In al doilea rand, acuzele partidelor politice de fraudare a alegerilor din partea competitorilor s-au inmultit.
Prezenta la vot, in judetele din sud-estul Romaniei, era mai mare, la punctele intermediare monitorizate de birourile judetene, fata de cea de la primul vot. Acesta a fost primul semn al faptului ca partidele politice au reusit sa-si mobilizeze electoratul. Simptomatica pentru turul doi a fost si aparitia acuzelor de fraudare a alegerilor. Conform partidelor politice, in acest tur s-a incercat totul, de la turism electoral la incercare de convingere pe ultima suta de metri a alegatorilor, folosindu-se… bomboane, si pana la tiparirea unor ziare care copiau ziarele locale, dar publicau informatii electorale false. Multe dintre aceste acuzatii au ajuns pe mesele birourilor electorale judetene si pe cele ale inspectoratelor de politie, dar numai cateva dintre ele s-au adeverit, dovada a faptului ca intoxicarea de campanie a functionat pana in ultimele minute ale inchiderii votului.
Constantenii s-au prezentat la vot inca de la primele ore ale diminetii. Ei si-au putut exprima optiunile electorale la toate sectiile de votare din judet, dar si la cele trei sectii speciale, unde pana la ora 13.00 votasera in jur de 3.000 de persoane. Incidentele nu au lipsit. Doua persoane din Medgidia au fost surprinse de membrii comisiei de votare in timp ce-si pozau buletinele de vot. Prima persoana a fost prinsa la sectia nr. 250 din localitate, unde un barbat de 29 de ani fotografia buletinul de vot, iar cel de-al doilea a fost prins la sectia de votare nr. 241 din vecinatatea stadionului. Cel din urma a declarat ca pusese un pariu impreuna cu prietenii sai ca va vota cu un anumit candidat la presedintie.
O alta sesizare a fost facuta la sectia de votare nr. 168 din cadrul caminului Universitatii "Ovidius" Constanta, unde Cristinel Visan, un observator electoral, s-a prezentat la "munca" in stare de ebrietate. La sectia speciala de votare nr. 192 o femeie venise cu o sacosa pe care era scris numele unuia dintre candidati, motiv pentru care a fost oprita de membrii comisiei.
Acuzatiile partidelor
PSD Constanta a reclamat ca a depistat patru tone de materiale electorale contrafacute de PDL. "Pe parcursul derularii campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, pedelistii au distribuit in nenumarate randuri materiale electorale in care se foloseau de imaginea candidatului PSD la alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, precum si a unor membri ai Aliantei politice PSD-PC. Actiunile electorale ale PDL-istilor, care contravin prevederilor legale, au fost inca o data deconspirate azi noapte, cand in jurul orei 23.00, echipele PSD ale organizatiei judetene PSD Constanta au capturat un transport de materiale de campanie. Mai exact, este vorba de un transport de patru tone de afise, fluturasi si ziare contrafacute de PDL", se arata intr-un comunicat de presa remis de PSD Constanta.
Social democratii mai acuza ca sambata noapte, zeci de cetateni erau imbarcati in autocare, pentru inca o repriza de turism electoral, sub atenta indrumare a activistilor PDL. Tot ei spuneau ca la Medgidia mai multe persoane imbracate cu haine portocalii si cu insemnele PDL imparteau cadouri cetatenilor din localitate. Era vorbe de bomboane, a spus presedintele BEJ. Pentru toate aceste situatii semnalate, reprezentantii PSD au intocmit sesizari catre Biroul Electoral Judetean si catre Inspectoratul Judetean de Politie Constanta. Nici PDL nu s-a lasat mai prejos. Chiar inainte cu cateva zile de turul al doilea, ei au dat cu subsemnatul la politie, pentru ca masina de campanie a lor, pe care aparea chipul lui Traian Basescu, fusese improscata cu vopsea rosie, chiar in fata sediului.
Reprezentantii IPJ au verificat doua reclamatii primite prin numarul unic de apel de urgenta 112, in ceea ce priveste pregatirea unor autocare pentru turism electoral, in localitatea Navodari, dar nu au fost confirmate.
"Turismul electoral" a functionat la Galati
La sectiile de votare din judetul Galati, primele incidente au fost semnalate inca de la deschiderea sectiilor de votare, politistii demarand anchetarea a 4 cazuri de incalcare a legii. O mare parte din aceste incidente au demonstrat ca s-au practicat si votul multiplu, dar si "turismul electoral" pe la cele 66 de sectiile de votare speciale din localitatile galatene. La ora 8.30, la Sectia de votare nr. 193 din Tecuci s-a prezentat o batrana care a spus ca nu stie sa scrie si sa citeasca si care avea asupra sa un bilet cu insemnele unui partid politic. Biletul a fost retinut de presedinta sectiei de votare, Aurelia Butnaru, care a intrebat-o pe femeie unde locuieste si a indrumat-o sa mearga sa voteze la sectia de care apartine.
Politia incerca sa gaseasca acul in carul cu fan, pentru ca presedinta sectiei de votare nu o legitimase pe batrana. "Politistii din Tecuci efectueaza cercetari pentru identificarea femeii si pentru stabilirea imprejurarilor in care aceasta a intrat in posesia biletului", a declarat Cristina Tatulici. Presedinta Sectiei de votare speciale nr. 319, din comuna Draguseni, Viorica Vintila, si vicepresedinta aceleiasi sectii, Dorina Panaite, au reclamat la politie ca au primit sms-uri cu numele unor persoane care au votat la Sectia de votare speciala nr. 215 din orasul Beresti si ar urma sa voteze si la Sectia 319 S.
Inca de la primele ore, a fost semnalata si prezenta autobuzelor cu grupuri de persoane care au facut escale la sectiile speciale. La sectia de votare speciala din comuna Scanteiesti s-au oprit sa voteze pasagerii unui autobuz care mergea spre Chisinau, iar la orele pranzului au oprit sa voteze la sectia de votare din comuna Smardan un grup de persoane, care aveau steaguri si esarfe care sugerau ca ar face parte din galeria Otelului. Otelul a avut duminica, la ora 16.00, meci in deplasare, cu FC Vaslui, dar drumul cel mai scurt catre Vaslui nu era prin Smardan.
Voturi "speciale"
La primul tur, pentru cele 66 de sectii speciale din localitatile galatene au fost tiparite 18.600 de buletine de vot pentru alegerea presedintelui, din acestea fiind utilizate 17.919 buletine de vot. Cresterea numarului votantilor care voteaza la sectiile speciale este intr-o crestere evidenta. La alegerile locale din 2008, in judetul Galati au votat pe liste speciale aproximativ 16.000 de alegatori, aceasta statistica generand un puternic scandal.