Primaria Braila, parte activa intr-un contract de servicii cu o valoare de 70 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea si modernizarea CET II Braila, ar putea pierde sursa de finantare, care este asigurata de la bugetul de stat, prin intermediul a doua acte normative emise in acest sens. Asta din cauza unor contestatii la licitatia publica facuta in urma cu aproape o luna pentru desemnarea celui care va realiza lucrarile de reabilitare.
Fondurile de la buget, in suma de 70 miliarde de lei vechi, se atri-buie numai daca lucrarile respective se finalizeaza pana la sfarsitul lunii decembrie, lucru greu de realizat intr-un interval de numai doua luni. Achizitia de lucrari publice a fost facuta de municipalitate in contul operatorului de termoficare – SC CET SA Braila – la care Consiliul Local Municipal detine pachetul majoritar de actiuni. Desi investitia este facuta pe banul public, functionarii Primariei Braila au refuzat sa ne spuna cine a fost desemnat castigatorul licitatiei, pe motiv ca nu sunt abilitati sa faca acest lucru. Din surse oficiale am aflat ca din cele 16 societati care au cumparat caietul de sarcini doar trei au depus ofertele: “General Fluid” Bucuresti, “Energoconstructia”, tot din Bucuresti, si firma “Elsaco” din Botosani.
Contestatia a cazut
ca un fulger
Surse demne de incredere ne-au declarat ca firma care a fost desemnata castigatoare este “Elsaco”, din Botosani, dar ca exista si o contestatie inaintata Autoritatii Nationale in domeniu de catre firma “General Fluid”. Managerul “General Fluid”, filiala Braila, Mariana Zainia, ne-a spus ca a fost indreptatita sa depuna contestatie si asteapta un raspuns oficial de la Bucuresti. “In opinia mea, am fost pe primul loc la punctaj, avand la pretul inaintat pe oferta cu doua miliarde de lei mai putin fata de firma “Elsaco”, din Botosani, iar la oferta tehnica ne-am prezentat bine”. De cealalta parte, managerul firmei “Elsaco” din Botosani, cunoscut om de afaceri in zona, Valeriu Ieftimie, ne-a spus ca este exclus sa se creada ca a fost vorba de o favorizare la licitatie. “Daca ar fi fost vorba de aranjamente, as fi fost primul zburat de la licitatie, pentru ca nu sunt de la Braila. Consider ca am avut pretul cel mai bun si mai ales oferta tehnica cea mai avantajoasa. Nu cred ca exista un suport real al celor care au facut contestatia. Cred ca au gresit la prezentarea ofertei. Eu am trecut in documente si un asociat, ca parte subcontractanta, de la Buzau “National Construct”, care va asigura lucrarea de montaj. Saptamana aceasta, miercuri, ar trebui sa semnam contractul. Daca se va lua in considerare contestatia, indiferent cine va iesi castigator, va fi greu sa efectueze lucrarile pana la sfarsitul lunii decembrie 2006″, a subliniat Ieftimie. Reabilitarea si modernizarea CET II Braila si a sistemului centralizat de transport si distributie prin puncte termice, cu transformarea a 27 de centrale termice pentru alimentarea cu energie termica a consumatorilor din municipiu, este acum discutabila. Primarul liberal al Brailei, Constantin Sever Cibu, si-a aratat ingrijorarea fata de situatia existenta, neexcluzand posibilitatea pierderii fondurilor alocate de la bugetul de stat. El a atentionat consilierii municipali, in cadrul unei sedinte CLM Braila, ca existenta unor contestatii a licitatiei poate duce la pierderea sumei de 70 de miliarde de lei vechi.