16.1 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialPierderea laptopului, de 100 de ori mai scumpa decat cumpararea lui

Pierderea laptopului, de 100 de ori mai scumpa decat cumpararea lui

» Peste jumatate din utilizatori nu-si protejeaza datele confidentiale in eventualitatea pierderii sau furtului laptopului ori stickului USB.

» De aceea, secrete militare si de serviciu au ajuns in mana unor oameni care au dat cativa banuti pe un produs second-hand.

» Pretul total generat de inlocuirea unui laptop, detectarea, expertiza criminalistica si pierderea proprietatii intelectuale este de aproximativ 49.246 dolari.

Ema T., 30 de ani, agent de asigurari, este o tanara careia i-a fost furat laptopul chiar de pe birou. "Va imaginati ce pierdere a insemnat pentru mine, nu laptopul in sine, ci informatiile pe care acesta le continea", a spus ea. "Am fost atat de disperata incat am fost tentata sa ofer si o recompensa substantiala pentru gasirea lui. Am aflat ca multe PC-uri sau laptopuri de firma, mai ales daca sunt si scumpe, au un cod, generat dupa un algoritm, care este setat din fabrica sa fie trimis, impreuna cu IP-ul, cand se conecteaza la net, tocmai ca sa poata fi identificat daca e furat. Mi s-a explicat ca, in acest fel, chiar si daca e furat din supermarket, fara un sistem de operare preinstalat, tot mai poate fi gasit. Insa toata lumea mi-a spus si ca primul lucru pe care il face orice hot este sa formateze hardul si sa reinstaleze Windows-ul, ceea ce inseamna ca, si daca mi-as fi recuperat laptopul, datele mele oricum ar fi disparut. De aceea am renuntat sa-l mai caut."

Tiberiu S., 27 de ani, detinator al unei mici retele de cartier, si-a vazut laptopul distrus in cursul unui control vamal. "A fost o mica apocalipsa, deoarece aveam extrem de multe date in el, adrese de e-mail, parole si  planuri de afaceri pentru anul in curs. Am pierdut apoi doua luni ca sa repar aceasta pierdere si am pierdut cinci contracte in acest timp. Dar macar am stiut ca nu a ajuns cumva in mana unui competitor de-al meu, pentru ca atunci paguba era si mai mare", povesteste acesta.

Informatiile confidentiale, cheia pierderilor
In ambele situatii, costul echipamentului pierdut nici nu a mai fost pus la socoteala. Paguba a fost reprezentata in principal de informatiile pierdute.
Ponemon Institute a calculat, la cererea Intel Corporation, ca un laptop furat costa cam 50.000 dolari. Ceea ce inseamna ca un laptop furat, care a costat 500-1.000 euro, poate fi si de 100 de ori mai scump decat la cumparare.
"Pretul total generat de inlocuirea unui laptop, detectarea, expertiza criminalistica, pierderea proprietatii intelectuale, pierderea productivitatii, precum si aspectele legale, de consultanta si regulatorii, este de aproximativ 49.246 dolari", a spus dr. Larry Ponemon, chairman si fondator al Ponemon Institute. "Acesta este primul studiu care stabileste costul total generat de pierderea sau furtul unui laptop."
Suma este impresionanta daca avem in vedere si faptul ca, anual, peste 175.000 de laptopuri sunt pierdute numai in marile aeroporturi din Europa, multe dintre acestea continand informatii confidentiale.
Aceasta analiza, care apartine tot Institutului Ponemon, a relevat faptul ca, in zona EMEA, 42% din profesionistii din mediul mobil nu au realizat copii de siguranta ale datelor stocate pe laptop, iar 55% din acestia nu si-au luat masuri de siguranta in eventualitatea pierderii sau furtului.

Stickurile USB pot fi la fel de valoroase
Din pacate, la fel se intampla si cu celelalte dispozitive mobile de stocare a datelor, cum ar fi omniprezentele stickuri USB sau MP3 playerele. Numai in urma cu doua luni, un militar de la o unitate din Buzau a anuntat ca a pierdut un memory stick pe care erau stocate informatii de serviciu. Iar un neozeelandez a gasit secrete ale armatei americane pe un MP3 player pe care l-a cumparat dintr-un magazin din Oklahoma si pe care a dat doar 18 dolari. Erau peste 60 de fisiere ce contineau nume si detalii personale referitoare la soldati americani care erau pe front in Afganistan – cu numere de telefon sau de asigurare sociala.

Masuri de siguranta

Si atunci, ce este de facut? In primul rand, nu mai neglijati sa va faceti back-up-ul datelor. Este incomod uneori, dar scapati de grija pierderii definitive a informatiilor. Exista acum si dispozitive care va permit sa faceti acest lucru prin simpla utilizare a unui stick USB si a unei singure apasari pe un buton.
In al doilea rand, criptati hard-ul pentru a fi siguri ca informatiile personale nu vor valora nici un ban pentru cel care v-a ochit laptopul. Conform studiului, criptarea datelor este cea mai importanta in stabilirea pagubelor financiare in urma furtului sau pierderii unui laptop corporatist. Un laptop pierdut cu un hard disk criptat este evaluat la 37.443 dolari, comparativ cu unul necriptat, care poate costa 56.165 dolari. Daca si acest lucru va pune in dificultate, aflati ca producatorii au lansat laptopuri si chiar si stickuri USB care fac acest lucru automat.
Pentru a fi siguri ca datele din laptopul furat sau pierdut nu ajung cumva in mana concurentei, puteti sa optati pentru modele care incorporeaza din fabrica tehnologii dedicate ce pot face ca laptopul furat sau pierdut sa fie complet nefunctional pentru gasitor. Acestea actioneaza ca o "pastila otravitoare" cu efect intarziat, ce blocheaza computerul si pot chiar sterge toate datele existente atunci cand parola de login este introdusa gresit de cateva ori.

» Anuntati disparitia laptopului cat mai repede
Cat compania ia cunostinta de furtul laptopului mai devreme, cu atat costul generat este mai mic. Daca un laptop este furat, iar disparitia lui este anuntata in aceeasi zi, costul mediu ajunge la 8.950 dolari, conform studiului. Dupa mai mult de o saptamana, costul poata ajunge chiar si la 115.849 dolari.
In plus, detinatorul laptopului este important in stabilirea pagubelor financiare. In mod surprinzator, nu laptopul presedintelui unei companii este cel mai valoros, ci acela al unui director sau manager. Laptopul unui senior executive este evaluat la 28.449 dolari, in timp ce laptopul unui director poate ajunge la 60.781 dolari, iar al sefului de departament, la 61.040 dolari.

Adaptor de back-up
Corsair a venit cu o solutie foarte comoda prin lansarea unui dispozitiv ce ofera o punte de legatura intre stickurile USB si salvarea datelor esentiale de pe PC. Corsair Voyager Port este un adaptor de back-up care se conecteaza la PC, notebook sau netbook prin intermediul unui port USB 2.0 si permite salvarea datelor pe un stick USB printr-o simpla apasare de buton. Gadgetul nu necesita o sursa externa de alimentare si se bazeaza pe software-ul NovaBACKUP 10. Pretul sau nu depaseste 30 dolari in magazinele din SUA (precum vestitul Amazon). In magazinele din Romania este inca asteptat.

Pastila otravitoare pentru datele furate
Intel Anti-Theft Technology este o solutie ce actioneaza ca o "pastila otravitoare" programata sa ruleze pe PC. Poate fi activata de mecanisme de detectie interne sau de pe un server de la distanta. Utilizarea acestei tehnologii blocheaza laptopul furat sau pierdut, ce devine complet nefolositor pentru gasitor. Tehnologia se poate activa, de exemplu, in urma introducerii gresite a parolei de login de mai multe ori sau daca timpul prestabilit alocat conectarii periodice la un server central este depasit. Intel Anti-Theft este disponibila in laptopurile tot mai multor integratori de sisteme si se gaseste, de asemenea, in ofertele companiilor producatoare de solutii de criptare sau de stergere a datelor.

USB ce permite criptarea datelor
Kingston a lansat dispozitive flash USB care permit criptarea hardware a datelor. USB DataTraveler Locker beneficiaza de un sistem de criptare hardware AES pe 256 de biti, avand un spatiu de stocare public si unul criptat, astfel incat chiar si cele mai sensibile date sunt asigurate in situatia de furt sau pierdere. Fara a avea nevoie de instalarea unei aplicatii sau a unor drepturi de administrare, unitatea respectiva poate fi integrata usor in orice platforma si poate fi folosita imediat. Preturile difera in functie de capacitatea de stocare, pornind de la 99 lei (pentru 4 GB) si ajungand la 349 lei (pentru 16 GB).

Cele mai citite

Licitație pentru Lotul Joseni-Ditrău al Autostrăzii A8, în valoare de 1,2 miliarde lei

Autoritățile au lansat licitația pentru proiectarea și execuția Lotului Joseni-Ditrău al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), cu o valoare estimată de 1,2 miliarde de lei,...

Femeie de 84 de ani, ucisă de fiul care suferă de probleme psihice

Un bărbat de 49 de ani din Radomirești, județul Olt, a fost reținut pentru că și-a ucis mama, o femeie în vârstă de 84...

Pieton accidentat mortal de un șofer aflat sub influența alcoolului

Un pieton a fost accidentat mortal, duminică seara, pe DN 65A, în zona localităţii argeşene Căldăraru, de un șofer aflat sub influenţa alcoolului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă