7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPiata imobiliara si-ar putea reveni in 2010

Piata imobiliara si-ar putea reveni in 2010

Preturile la case si terenuri ar putea incepe sa creasca din nou anul viitor. Pana atunci insa, preturile de vanzare pentru locuintele noi vor fi cele care vor suferi modificari, in sensul ca acele "scoruri" nejustificat de mari ar putea incepe sa scada. Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile datorita pretului si vor viza un segment de piata mult mai restrans. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu realizat de compania CBRE Eurisko.

"Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 – inceputul anului 2010. Este putin probabil ca in acest interval sa se mai lanseze vreun proiect rezidential important. Va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei", se arata in raportul citat de ziare.com.

In anul 2008 preturile de vanzare au inregistrat o scadere de pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau de strategia de vanzare a dezvoltatorului. Asa ca solutiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vanzarilor au constat in oferirea de discounturi sub forma de unul-doua locuri de parcare gratuite si/sau boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie, televizor plasma, computer.

In plus, unii dezvoltatori au oferit chiar reduceri din pretul final de vanzare daca se achita un avans mai mare de 20-30% ori daca se achizitioneaza mai multe locuinte.

Alti dezvoltatori au anuntat ca vand locuintele fara finisaje, in stadiul "la rosu" sau ca reduc standardele de confort ale locuintelor pentru a le face mai accesibile. Un exemplu este inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil.

Vanzarile de locuinte ar putea fi insa impulsionate, pe termen lung, daca sistemul bancar romanesc isi va imbunatati produsele prin metode de creditare mult mai diversificate pentru a veni in intampinarea potentialilor clienti.

Cele mai citite

Corvinul Hunedoara – Oțelul Galați, finala Cupei României din acest an

Oţelul Galaţi a obținut calificarea în finala Cupei României pentru a doua oară în istorie, după ce a învins-o, pe teren propriu, pe Universitatea...

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă