Piata imobiliara din Timisoara se confrunta, in aceasta perioada, cu o adevarata avalansa de cereri de cumparare, iar oferta este foarte saraca. Proprietarii de spatii comerciale, apartamente, case sau terenuri isi retrag ofertele de la agentiile imobiliare, in asteptarea preconizatei explozii de preturi. O oportunitate care a aparut recent este posibilitatea de vanzare a imobilelor nationalizate. De anul trecut, zeci de straini, in special italieni, au cumparat spatii in zona ultracentrala. Cea mai ravnita este zona Piata Unirii.
Imobilele istorice, puse pe taraba agentiilor imobiliare
Agentii imobiliari se asteapta la cresterea valorii imobilelor si terenurilor cu pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ei au observat o cerere tot mai mare a investitorilor straini pentru imobilele istorice din centrul Timisoarei. Ca urmare, valoarea acestora a crescut constant in ultima jumatate de an. Si asta si din cauza ca, in ultimii ani, a inceput vanzarea legala a imobilelor care intrau sub incidenta Legii 112. Aceasta interzicea, timp de 10 ani, vanzarea apartamentelor restituite. „Peste 10.000 de imobile din Timisoara au fost vandute in baza Legii 112 in ultimul deceniu”, a declarat directorul Directiei Patrimoniu din Primaria Timisoara, Nicusor Miut. Chiriasii ultimelor 5.000 de apartamente aflate in proprietatea Primariei mai pot depune cereri sa le cumpere.
„Preturile au crescut foarte mult aici, pentru ca au venit multi cetateni straini, carora le place sa conserve istoria si au cumparat apartamente in mod special in zona Pietei Unirii”, a mai spus Miut.
Pretul pentru un singur metru patrat in apartamentele din aceasta zona, aflata in centrul orasului, depaseste 1.000 de euro. Si in perimetrul Pietei Victoriei, o mare parte din apartamente a fost cumparata de straini, in special italieni, care le amenajeaza la ultimele standarde, apoi le inchiriaza pe termen lung pentru amenajarea de birouri, dar si „cu ziua”, in regim hotelier. Un interes deosebit pentru cumpararea de imobile vizeaza zona adiacenta Palatului Dicasterial, unde avocatii si notarii cumpara, pentru cabinete, spatii la preturi mari.
Pe de alta parte, o mare parte din imobilele nationalizate au fost vandute, prin intermediul unor antecontracte de vanzare-cumparare, cu mult inainte de expirarea celor 10 ani de cand tranzactia devenea legala. Majoritatea apartamentelor din aceste imobile au ajuns in proprietatea unor cetateni de etnie rroma.
Cererea – mai mare decat oferta
Proprietara unei agentii imobiliare din Timisoara, Nicoleta Pop, crede ca oamenii se grabesc sa cumpere apartamente sau terenuri, pentru a evita majorarile de pret ce vor fi aduse de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. „Am clienti si nu am ce sa le vand. Toata lumea vrea sa cumpere, e o adevarata nebunie. Din data de 3 ianuarie, preturile merg vertiginos in sus, iar proprietarii de spatii si terenuri nu mai vor, practic, sa vanda, pentru ca asteapta maririle de preturi. Am avut un client din Italia care a vazut pe Internet o proprietate a carei vanzare o intermediem, i-a placut si voia sa ne trimita imediat banii in cont. Va dati seama ce disperata e lumea sa cumpere? Omul ala nu m-a vazut in viata lui si voia sa incheiem tranzactia cat mai repede. Preturile merg in sus, dupa cum spuneam, dar nu mai avem ce vinde. Deja, preturile din imobilele vechi le-au egalat pe cele din noile cartiere”, a spus Nicoleta Pop.a