Pretul petrolului a urcat la maximul istoric de 111 dolari pe baril, fiind a saptea sedinta consecutiva de tranzactionare in care a atins niveluri record, ca urmare a cotatiei reduse a dolarului, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
La ora 15:02 GMT, petrolul destinat pietei americane, cu livrare in aprilie, era cotat la 110,93 dolari pe baril, in crestere cu 1,01 dolari, dupa un maxim anterior de 111 dolari pe baril.
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat la 107,77 dolari pe baril, dupa ce a atins 107,88 dolari pe baril.
De asemenea, pretul aurului a atins joi un maxim istoric de peste 1.000 dolari pe uncie, transmite Reuters. Pretul contractelor futures cu aur a atins 1.000 de dolari pe uncie, in timp ce aurul spot era cotat, la ora 12:31 GMT, in crestere cu peste 2% fata de miercuri, la 997,1 dolari pe uncie, dupa ce a inregistrat nivelul record de 997,5 dolari pe uncie.
"Evolutia altor genuri de active a determinat investitorii sa considere marfurile mai sigure", a declarat Michael Lewis, seful pentru burse de marfuri in cadrul Deutsche Bank.
"Observam dolarul, speculatiile si factorii geopolitici. Acesti factori compenseaza indicatorii fundamentali de pe piata", a afirmat Peter McGuire, director operational la Commodity Warrants Australia.
Temerile legate de intrarea in recesiune a economiei SUA si asteptarile ca Rezerva Federala americana (Fed) va continua reducerea ratei dobanzii de politica monetara pentru a sustine economia exercita presiuni in sensul deprecierii asupra dolarului, in timp ce sustin trendul ascendent al pretului aurului si petrolului, ca instrumente alternative de investitie.
Deprecierea dolarului determina marfurile exprimate in moneda americana sa fie mai ieftine pentru investitorii in alte valute. Preturile la aur si petrol au urcat cu 19%, respectiv cu 15% de la inceputul acestui an.