3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialPetro Poroșenko lansează acuzații GRAVE la adresa Rusiei

Petro Poroșenko lansează acuzații GRAVE la adresa Rusiei

Rusia a trimis trei convoaie militare în estul separatist prorus al ţării, a acuzat președintele ucrainean, Petro Poroșenko, cu câteva ore înainte de întâlnirea pe care o va avea la Berlin cu Angela Merkel şi Francois Hollande, privind criza ucraineană, relatează Mediafax. 

“Săptămâna aceasta, trei mari convoaie militare au traversat frontiera noastră în direcţia Lugansk, Doneţk (capitalele celor două regiuni rebele-n.r.) şi Debalţeve (punct strategic care face legătura între cele două capitale-n.r.). Moscova le-a furnizat rebelilor până la 500 de tancuri, 400 de sisteme de artilerie şi 950 de vehicule blindate“, a declarat Poroşenko, cu ocazia unui marş militar în centrul Kievului, pentru a sărbători 24 de ani de la independenţa Ucrainei.

 

Până în prezent, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu moartea a aproape 2.100 de militari ucraineni, a precizat Poroşenko, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.

Preşedinţii francez şi ucrainean, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni luni seara, la Berlin, pentru discuţii despre criza ucraineană. Obiectivul oficial al acestei întâlniri este “situaţia din Ucraina şi situaţia implementării măsurilor prevăzute de acordurile de la Minsk”.

Este pentru prima dată de la semnarea în februarie a acestor acorduri de pace – în capitala Belarusului, în urma unor negocieri-maraton – când liderii german, francez şi ucrainean se întâlnesc, însă, de această, fără Vladimir Putin.

Acordurile de pace Minsk-2 au permis instaurarea unui armistiţiu, mai mult sau mai puţin respectat, în acest conflict soldat cu aproximativ 6.800 de morţi în 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la semnarea acestor înţelegeri. Însă o nouă intensificare a tensiunilor a avut loc recent în estul Ucrainei. Kievul şi separatiştii au anunţat lunea trecută moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, şi bombardamente intensive.

Cele mai citite

Vrei să devii trainer în domeniul în care ești specialist? Înscrie-te la cursul Aprendis

Pentru foarte mulți profesioniști într-un domeniu, trainerul reprezintă principala influență; omul care îi șlefuiește și îi pregătește să facă față tuturor provocărilor profesionale la...

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă