6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialPetrecerile gripei porcine: contaminarea deliberata cu temutul virus, o noua moda

Petrecerile gripei porcine: contaminarea deliberata cu temutul virus, o noua moda

O teorie neverificata stiintific despre gripa porcina genereaza un fenomen cel putin ciudat, daca nu periculos, in Marea Britanie si Statele Unite. Convinsi ca prin infectarea timpurie cu virusul gripei porcine vor dobandi imunitate, zeci de oameni participa la asa-numitele "petreceri ale gripei porcine", la care se expun in mod constient contractarii maladiei cu potential letal. Botezate "swine flu parties" (petrecerile gripei porcine) in SUA, ori "grippe parties" (petrecerile gripei) in Marea Britanie, sindrofiile, organizate mai ales prin intermediul portalurilor de socializare on-line, nu sunt cu nimic deosebite de petrecerile obisnuite. Singura diferenta fata de o intalnire relaxanta intre cunoscuti este aceea ca participantii nu se cunosc prea bine intre ei si cel putin unul este infectat cu virusul A/H1N1.

Ideea se bucura de succes mai ales in randul familiilor care – din motive religioase sau de alta natura – se opun vaccinarii sau printre cei ce cred ca imunitatea dobandita natural este mai puternica decat cea derivata dintr-un produs de laborator. Promotorii acestei teorii, care actioneaza pe Internet, aduc ca o dovada in sprijinul eficientei acestei metode o carte publicata in 2004 de autorul John M. Barry, care aminteste ca oamenii care au contractat gripa spaniola din 1918, in valul relativ mai redus survenit primavara, au fost protejati in timpul celor doua episoade de infectare masiva – mult mai grave – care au urmat in iarna acelui an. Mai mult, metoda a fost deja folosita la asa-numitele "petreceri ale varicelei", care aveau loc prin anii ‘90, cand nu se dispunea inca de un vaccin impotriva maladiei.

Expertii in epidemiologie si imunologie avertizeaza insa ca metoda – deloc verificata stiintific – este extrem de riscanta. Directorul Centrului pentru controlul si prevenirea maladiilor din SUA, Richard Besser, a declarat, citat de cotidianul italian "La Stampa", ca expunerea voluntara la infectarea cu virusul A/H1N1 este "o mare eroare", pentru ca boala este inca noua si prea putin cunoscuta de specialisti. "Daca a lua maladia este un tratament, acceptam oare riscul de a muri?", atrage atentia doctorul Jean-Marie Cohen, coordonatorul grupului de lucru francez pentru supravegherea infectiilor gripale. "Sincer, nu as face acest lucru nici pentru mine, nici pentru familia mea", subliniaza el.

Cele mai citite

Cum poți combate stresul folosindu-te de natură?

Stresul reprezintă una dintre cauzele majore ale unui stil de viață aflat în derivă, o problemă prezentă la nivel global și resimțită mai ales...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

La ce aspecte să fii atent când alegi un BMW X6 Second Hand?

Când intenționezi să achiziționezi un BMW X6 second-hand, există o serie de aspecte esențiale la care trebuie să fii atent pentru a te asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă