20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecialPetreceri stradale, brand turistic pentru Timisoara

Petreceri stradale, brand turistic pentru Timisoara

» Arhitecti, istorici si scriitori vor sa implice locatarii in sarbatoarea strazii, dupa model german

Asociatia culturala "Ariergarda" are in lucru un proiect de promovare a turismului din Timisoara si realizarea unui brand turistic al strazilor din zona istorica a urbei. Ideea a pornit de la scriitorul german Helmut Britz, nascut la Timisoara. Acesta a vazut ca in Germania mai multe strazi au o sarbatoare proprie (Strassenfest), iar printre actorii principali sunt chiar locatarii acestora.
Modelul va fi aplicat la Timisoara din vara acestui an, in cadrul unui proiect-pilot. Prima strada care va avea un eveniment dedicat in exclusivitate este strada Emanoil Ungureanu.
"Impreuna cu arhitectul Mihai Opris, vom identifica fiecare cladire ridicata in secolul XVIII de pe aceasta strada, se vor face fotografii, se va face un istoric al ei, pentru a sti cine le-a locuit. Vor fi identificate si locurile virane si cele cu probleme. Vrem sa devina o sarbatoare traditionala, iar in fiecare an se va alege o alta strada. Locatarii strazii respective vor fi implicati si ei", a declarat, pentru "Romania libera", presedintele asociatiei, Daniel Vighi.
Sarbatoarea va fi una cu tot ce trebuie, expozitii, concerte, existenta unor costume de epoca, strada fiind, desigur, inchisa pentru accesul masinilor. Tot in vara aceasta se va realiza o baza de date care va fi postata pe o pagina de internet unde se va regasi, pe viitor, intregul centru istoric al orasului de pe Bega.
Asociatia a solicitat includerea acestui proiect pe agendele culturale ale Primariei si Consiliului Judetean. Prima estimare a bugetului necesar a fost de 3.000 de lei, dar Vighi este convins ca se vor implica si societatile de pe strazile celebrate.
Strada Emanoil Ungureanu este bogata in cladiri istorice. Pe lista monumentelor incluse in patrimoniul national se afla claustrul Manastirii Franciscanilor (1733), care gazduieste acum Centrul de Cultura si Arta, si Biserica Sarbeasca "Sf. Nicolae", monument baroc ridicat intre anii 1744-1748. z

PRECEDENT
In zilele de 1 si 2 iunie 2007, arta a fost scoasa in strada, de bunavoie, pentru prima data. Librariile Carturesti, Teatrul National Timisoara si Muzeul de Arta au inceput o campanie de recastigare a spatiului pietonal de sub caroseriile cu patru roti. Pe parcursul celor doua zile de "Street Delivery", fotoliile, scaunele, canapelele, dulapurile au transformat o parte din strada intr-o mare sufragerie, unde s-au desfasurat piese de teatru, au avut loc lecturi, concerte si expozitii.

Cele mai citite

Percheziții în județele Ilfov și Giurgiu la o grupare acuzată de camătă și șantaj

Procurorii Parchetului General efectuează, miercuri, 13 percheziţii în judeţele Ilfov şi Giurgiu, în care sunt vizate patru persoane suspectate de santaj. Suspecții sunt membri...

Creșterea încasărilor din impozitul pe profit, susținută majoritar de noile taxe pe marile companii și bănci

În prima jumătate a anului 2024, creșterea încasărilor din impozitul pe profit a atins 2,8 miliarde lei, însă 2,5 miliarde lei din această sumă...

VIDEO Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale. „Oamenii așteaptă o schimbare”

Mircea Geoană și-a anunțat oficial, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, în calitate de independent, la doar o zi după încheierea mandatului său...
Ultima oră
Pe aceeași temă