Poliţiştii au verificat peste 22.500 de autovehicule destinate transportului public şi transportului de marfă şi au aplicat peste 7.700 de contravenţii, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.
Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în toate cele 28 de state membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).
În perioada 6 – 12 octombrie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii au verificat 22.645 de autovehicule (dintre care 7.554 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 15.091 autovehicule destinate transportului de marfă).
Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 7.710 de sancţiuni contravenţionale. Astfel, au fost sancţionaţi 1.984 de transportatori de persoane (dintre care 363 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 548 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 9 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 110 pentru că au condus un autovehicul cu defecţiuni tehnice, 200 pentru lipsa unor documente ale lor, 71 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 104 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, precum şi 16 pentru abateri constatate la aparatele tahograf , iar 4 pentru intervenţii neautorizate asupra acestor aparate).
De asemenea, pentru neregulile constatate la regimul transportului public de marfă, poliţiştii au aplicat 5.726 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 595 pentru depăşirea vitezei regulamentare de deplasare, 53 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi 1.493 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie.
90 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 532 pentru defecţiuni tehnice, 392 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 44 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 270 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, precum şi 94 pentru abateri constatate la funcţionarea aparatelor tahograf şi 19 pentru intervenţii neautorizate asupra acestor aparate.
Pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale, iar pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase au fost aplicate 45 de sancţiuni.
Totodată, în 4 cazuri în care transportul se desfăşura în mod ilegal, fără documente de autorizare, poliţiştii au dispus măsura suspendării dreptului de utilizare a vehiculelor respective.