Peste 7.000 hectare de suprafeţe agricole, 3.000 hectare de păşuni şi peste 1.000 hectare de păduri au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile, potrivit unui comunicat al MAI remis duminică AGERPRES.
De asemenea, mai multe poduri sau podeţe, segmente de drumuri comunale sau judeţene au fost afectate de ploi, o locuinţă a fost distrusă şi trei inundate, pompierii salvatori intervenind pentru scoaterea apei, adaugă sursa citată.
”Până în prezent nu au fost înregistrate urgenţe medicale sau alte situaţii deosebite. În această dimineaţă (n.r. duminică) nu sunt raportate la nivelul ţării localităţi izolate complet de ape, în care să nu se poată ajunge sau interveni. Nu sunt persoane izolate sau evacuate”, precizează MAI.
În ultimele 24 de ore, angajaţii MAI au acţionat în localităţile afectate de fenomenele meteo periculoase din şase judeţe – Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Dolj, Mureş şi Vrancea.
În urma intervenţiei autorităţilor, Drumul Comunal 159 Lopătari-Ploştina (judeţul Buzău) a fost redat parţial circulaţiei. Prin ordin al Prefectului a fost instituită măsura restricţionării circulaţiei pentru autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 3,5 t.
Totodată, în cursul zilei de sâmbătă autorităţile locale au decis luarea unor măsuri de prevenire şi limitare a efectelor negative ale inundaţiilor.
Astfel, în judeţul Dolj, în portul Bechet a fost realizat un dig pe o lungime de 50 m (din saci cu nisip), în zona platformei de acces la ferry-boat.
În judeţul Călăraşi, prefectul judeţului a dispus interzicerea circulaţiei pe trei poduri (două afectate de apele râului Argeş – localităţile Mitreni şi Radovanu, iar unul pe raza localităţii Budeşti – în pericol de a fi inundat).
În judeţul Vrancea, spre localitatea Nereju, circulaţia se desfăşoară în continuare pietonal sau pe drumuri forestiere ocolitoare.
Pe Drumul Judeţean 205D, Paltin-Nereju, prefectul judeţului a dispus restricţionarea circulaţiei pentru autovehiculele cu o masă totală maximă autorizată peste 7,5 tone.