30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 60% din culturile agricole din Galati, distruse de ger

Peste 60% din culturile agricole din Galati, distruse de ger

» Daca la grau temperaturile scazute au distrus culturile de pe jumatate din hectarele cultivate din judetul Galati, la orz si plante tehnice pierderile sunt de pana la 80%.

» La viile cu soiuri mai sensibile, pierderile ajung si la 100% si e posibil ca unele dintre acestea sa nu mai rodeasca doi-trei ani.

» Pagubele produse anul trecut agricultorilor galateni de ger, seceta si grindina au fost de 38 milioane de lei.

Temperaturile de pana la minus 30 de grade inregistrate timp de o saptamana in judetul Galati au distrus culturile agricole de pe 62,1% din suprafetele cultivate in toamna trecuta. Au fost distruse de ger culturile de pe 67.770 hectare din cele 108.999 hectare cu plantatii de vie sau pe care fusesera infiintate culturi de paioase si plante tehnice. Gerul a afectat culturile de pe 8.183 hectare din cele 10.128 hectare cultivate cu orz si orzoaica. La grau pierderile sunt mai mici, fiind afectate de ger 35.750 hectare, din cele 65.614 hectare cultivate in toamna. In cazul graului, "norocul" ce a diminuat pagubele a fost ca gerul a fost precedat de o perioada cu ninsori abundente, in special in centrul si in nordul Podisului Covurlui si plantele protejate de un strat gros de zapada au rezistat unor temperaturi atat de scazute. Culturile de plante tehnice au fost afectate intr-o proportie mai mare. La rapita au fost distruse culturile de pe 23.290 hectare din cele 30.479 hectare cultivate in toamna, iar la coriandru au fost "arse" de ger plantele de pe 728 hectare din cele 1.207 hectare de culturi. Daca pierderile oscileaza de la aproximativ 50% in cazul culturilor de grau la 80% in cazul celor de orz, la plantatiile de vita- de-vie pierderile ar putea fi mult mai mari. Conform cifrelor oficiale, sunt afectate 3.436 hectare din cele 15.928 hectare cu vita-de-vie. Este posibil ca pierderile sa fie mai mari, in special in cazul viilor plantate cu soiuri de struguri mai sensibile la temperaturi scazute. In cazul viilor de la Statiunea de Cercetari "Dealurile Bujorului", unde in urma cu o saptamana pierderile erau estimate la aproximativ 50%, acum se pare ca pierderile sunt cu mult mai mari: "Cu o afectare a pro-ductiei de 50% ar fi fost foarte bine, dar este vorba de aproape 100%. La temperaturi mai scazute de minus 25 de grade, vita-de-vie nu mai rezista. Plantatiile sunt distruse de ger. S-a terminat totul, aici era singura posibilitate sa supravietuim, dar s-a dus si asta", a declarat directorul statiunii, Cristina Simion. Potrivit conducerii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, o contabilizare ceva mai exacta a pierderilor va putea fi facuta la momentul recoltarii.

Pagube de 38 milioane anul trecut
Este al doilea sezon agricol cu mari necazuri pentru agricultorii galateni, dupa ce in 2009 productiile agricole au fost reduse din cauza unui ger produs in luna aprilie, din cauza secetei si a grindinei. Pagubele de anul trecut sunt cifrate la 38 milioane de lei. Gerul din iarna trecuta a afectat 4.193 hectare cultivate cu grau, rapita si orzoaica. Un inghet produs in noaptea 22/23 aprilie, cand in zona centrala a judetului au fost inregistrate temperaturi de la -1,1 la -3,3 grade Celsius, au fost compromise culturile de pe 12.529 hectare. Grindina din iunie a distrus productiile de pe alte 1.435 hectare. Seceta a afectat culturile agricole de pe 46.000 hectare, care reprezinta 17,4% din suprafata cultivata in regim de exploatatie agricola din judetul Galati.

Saracia, alta "calamitate"
Din cauza lipsei de fonduri cu care se confrunta in special micii agricultori, in fiecare sezon agricol raman parloaga 30.000- 40.000 de hectare.
Din intreaga suprafata arabila, sunt dotate cu instalatii de irigare 137.117 hectare, dar cum instalatiile de pe aproximativ 40.000 hectare au fost distruse, suprafata ce mai poate fi irigata este de 97.348 hectare.
Din cauza saraciei agricultorilor, in 2009 au fost irigate culturile de pe numai 65.212 hectare.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă