1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPeste 500 de terapii noi pentru cancer sunt în curs de aprobare...

Peste 500 de terapii noi pentru cancer sunt în curs de aprobare în SUA

Peste 750 de medicamente şi vaccinuri pentru afecţiuni oncologice sunt în stadiul de cercetare şi dezvoltare, dintre care 517 sunt deja în curs de aprobare în Statele Unite ale Americii, arată cel mai nou raport, lansat în luna octombrie a acestui an, de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America).

Cea mai mare parte dintre medicamentele aflate în curs de aprobare, 87, sunt destinate tratării leucemiei. 78 dintre medicamente reprezintă noi şanse la viaţă pentru pacienţii cu limfom, în timp ce alte 73 pot ajuta femeile în lupta împotriva cancerului de sân. Celelalte medicamente sunt destinate tratării cancerului hepatic, cancerului de piele, de prostată sau celui ovarian.

,,Una dintre principalele cauze de deces, atât la nivel global, cât şi în România sunt afecţiunile oncologice. De aceea, cercetătorii îşi concentrează eforturile pentru a găsi terapii din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului. Cele 517 medicamente care sunt în proces de aprobare aduc speranța pentru bolnavii de cancer. Sunt medicamente care şi-au dovedit eficacitatea şi siguranţa în cadrul studiilor clinice, care s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele deja existente, cu mai puţine efecte adverse şi cu un potenţial mai mare de a creşte calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat Oana Igrișan, Director de Comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

În România, sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer, iar raportul Agenţiei Naţionale de Cercetare a Cancerului – Globocan indică faptul că numărul de decese cauzate de cancer se ridică la aproximativ 50.000.

,,Fiecare dintre sutele de mii de pacienţi români ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente, dacă lista medicamentelor compensate ar fi actualizată cu regularitate. Deschiderea listei de medicamente compensate s-a produs punctual în 2014 pentru 17 medicamente orfane și pentru alte 23 de medicamente, dar această actualizare, deși binevenită, este total insuficientă în condițiile în care sunt în continuare pacienți care nu au medicamente de ultimă generație pentru afecțiunile de care suferă, de exemplu: cancer, hepatita C, bolile inimii”, afirmă Oana Igrișan.

Accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie ar aduce şi economii pe termen lung la bugetul de stat. În SUA, de exemplu, datorită noilor tratamente, în doar 12 ani au fost salvați 23 milioane pacienţi şi economisiți 1,9 trilioane dolari prin creşterea speranţei de viaţă şi a productivităţii, sau prin eliminarea costurilor sociale indirecte asociate tratamentului oricărui bolnav.

Cele mai citite

Polițiștii anunță proteste la Ministerul de Finanțe, la Ministerul de Interne și la Guvern. Ei cer aplicarea “în integralitate” a Legii Salarizării

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) organizează acțiuni de protest, începând din ziua de luni, 11 decembrie 2023, solicitând să se aplice...

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile...

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...
Ultima oră
Pe aceeași temă