20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialPeste 500 de maghiari au format un LANŢ VIU în jurul Colegiului...

Peste 500 de maghiari au format un LANŢ VIU în jurul Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe

Peste 500 de maghiari au format, joi după-amiază, un lanţ viu în jurul Colegiului „Székely Mikó” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării acestui imobil, transmite corespondentul Mediafax.

Preotul reformat Santa Imre, care a protestat în această vară timp de 57 de zile în faţa Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării acestui imobil, a fost cel care i-a invitat pe maghiari să i se alăture pentru a putea forma un lanţ viu în jurul unităţii de învăţământ.

Manifestarea a început cu o rugăciune în faţa Colegiului „Székely Mikó”, după care cei peste 500 de participanţi au format un lanţ viu în jurul liceului, care se află în centrul municipiului.

La eveniment au fost prezenţi şi liderii locali ai UDMR, PCM şi PPMT, consilieri locali şi judeţeni, precum şi secretarul de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în cazul retrocedării acestui colegiu.

Marko Attila a declarat că a cerut amânarea judecării recursului, care trebuia să înceapă vineri, la Curtea de Apel Ploieşti, pentru a-şi pregăti apărarea.

Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, au participat, în 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.

Secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicţii şi obligaţii stabilite de instanţă, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârşească noi infracţiuni.

Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă