29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 5.000 de credincioşi, la canonizarea fostului stareţ al mănăstirii Lainici

Peste 5.000 de credincioşi, la canonizarea fostului stareţ al mănăstirii Lainici

Aproximativ cinci mii de credincioşi au participat, la Mănăstirea Lainici, la slujba de canonizare a fostului stareţ Irodion, „Luceafărul de la Lainici”, şi la cea de sfinţire a noii biserici din incinta lăcaşului de cult, relatează Agerpres.

Evenimentul religios a început cu slujba de sfinţire a noii biserici din incinta Mănăstirii Lainici şi a continuat cu cea de canonizare a fostul stareţ al lăcaşului de cult. Cele două slujbe au fost oficiate de un sobor de preoţi, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi o mare parte dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Oficierea canonizării lui Irodion este prima acţiune de acest fel din zona Olteniei, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Craiovei, părintele diacon Ioniţă Apostolache.

Este o zi istorică pentru Mitropolia Olteniei, deoarece am putea spune că aceasta este prima canonizare a unui sfânt ortodox pe meleagurile oltene. Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici a fost stareţul mănăstirii şi duhovnic ales al Sfântului Ierarh Calinic”, a mai spus părintele Apostolache.

Irodion a trăit în perioada 1821-1900, fiind între 1854 şi 1900 stareţ al mănăstirii Lainici, cu mici intermitenţe. Despre viaţa sa se cunoaşte că a fost sfântă, că a vieţuit pe aceste pământuri cu vrednicie, duhovnicie aleasă, implementând şi sădind în sufletele monahilor de la Lainici sămânţa isihasmului românesc. De asemenea, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, a cărui canonizare o proclamăm astăzi, a fost şi este o verigă importantă în neoisihasmul românesc. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit astăzi pentru a da pământului oltenesc această mare comoară care este Sfântului Irodion de la Lainici, pentru a-l proclama ca sfânt, el fiind deja sfânt în credinţa populară, fiind cinstit şi pomenit de credincioşi şi de toţi cei care vin aici să se roage şi să ceară mijlocire de la Sfântul pentru sufletele şi pentru mântuirea lor, a declarat părintele diacon.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Craiovei a spus că Sfântul Cuvios Irodion va fi celebrat în fiecare an pe data de 3 mai, iar marţi va avea loc şi prima liturghie pentru pomenirea sa.

Toţi credincioşii prezenţi la Lainici duminică au avut posibilitatea de a intra în altarul noii biserici sfinţite, acest moment fiind şi singurul de acest fel care le permite şi femeilor accesul în altarul unui lăcaş de cult. După oficierea celor două slujbe, toţi oamenii prezenţi au primit din partea reprezentanţilor mănăstirii câte o porţie de fasole cu carne, un ou roşu, o sticlă de apă şi cozonac.

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu cine intră în cursă Maia Sandu pentru un nou mandat

Republica Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale, cu un numaăr de candidați record înscrişi pe listele de candidați. Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova...

Jens Lehmann, arestat pentru că a condus în stare de ebrietate!

Fostul portar al naționalei Germaniei, Jens Lehmann, a petrecut o noapte în arest după ce a fost surprins conducând sub influența alcoolului. Jens Lehmann, în...

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...
Ultima oră
Pe aceeași temă