2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPeste 3.000 de persoane evacuate în Chile, după erupţia vulcanului Puyehue

Peste 3.000 de persoane evacuate în Chile, după erupţia vulcanului Puyehue

Vulcanul chilian Puyehue din a intrat în erupţie sâmbătă, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, iar autorităţile au decis să evacueze circa 3.500 de locuitori din zonă, ca măsură de precauţie, relatează Mediafax.

Serviciul naţional de geologie (Sernageomin) din Chile a anunţat că intrarea în erupţie a vulcanului a provocat “o explozie care a dus la formarea unei coloane de gaze cu o înălţime de circa 10 kilometri”.

Guvernul chilian a ordonat sâmbătă după-amiază evacuarea a circa 3.500 de persoane din 20 de localităţi situate în apropierea vulcanului, la 870 de kilometri sud de Santiago şi în apropiere de graniţa cu Argentina.

În zonă au fost resimţite mai mult de zece mişcări seismice puternice, de magnitudine 4, şi alte circa 100 de mai mică intensitate.

Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) a anunţat că, la ora locală 15.15 (22.15, ora României), “nivelul alertei vulcanice a Serviciului de geologie a fost ridicat la 6 (pe o scară cu opt gradaţii), corespunzător unei erupţii moderate”.

În Argentina, aeroportul din oraşul Bariloche, obiectiv turistic situat la 100 de kilometri est de Puyehue, a fost închis din cauza norului de cenuşă eliberat în atmosferă de vulcan.

Vulcanul Puyehue, cu o altitudine de 2.240 de metri, a erupt ultima dată în 1960, după un cutremur cu magnitudinea 9,5, soldat cu 5.700 de morţi în Chile.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...

Dacă România forța un vot pentru Schengen, ar fi primit un nou veto, recunoaște premierul Ciolacu

Dacă România ar fi insistat să se organizeze un nou vot în Consiliul JAI, candidatura noastră pentru Schengen ar fi fost, din nou, blocată...

Proiect. Aprovizionarea spaţiilor comerciale din Bucureşti se va realiza doar pe timpul nopţii

Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei, lansează o propunere inedită prin intermediul unui proiect de hotărâre. Conform acestuia, începând din primăvara anului viitor, aprovizionarea spațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă