3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialPeste 20 de mineri de la Băiţa-Bihor sunt în greva foamei

Peste 20 de mineri de la Băiţa-Bihor sunt în greva foamei

23 de mineri de la exploatarea de molibden din Băiţa sunt în greva foamei de peste 24 de ore şi sunt hotărâţi să continue protestul până când îşi vor primi salariile restante, potrivit NewsIn.

“De luni, de la amiază, nu am mai mâncat deloc, dar suntem hotărâţi să nu renunţăm până când nu ne primim salariile. Avem deja trei luni de restanţe la plată şi suntem la capătul răbdarii. Avem familii, avem copii, din ce să trăim? ” a spus liderul sindical Alexandru Iştoc.

Cei 23 de mineri spun că nu au primit nici bonurile de masă pe lunile decembrie şi ianuarie, iar o parte din angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic de la 1 martie.

Directorul exploatării miniere a declarat că acţionariatul va decide în perioada următoare soarta minei de la Băiţa. „În aceste zile, va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor şi se vor lua hotărâri decisive atât în privinţa plăţii salariilor, cât şi în ceea ce priveşte continuarea activităţii în mină” a spus Dorel Jude, directorul minei Băiţa.

Deocamdată, starea de sănătate a greviştilor care protestează în curtea minei este bună. „Nu am fost solicitaţi pentru a acorda asistenţă angajaţilor de la Băiţa care au intrat în greva foamei. Colegii noştri de la staţia de ambulanţă din Ştei ţin legătura în permanenţă cu aceştia şi monitorizează situaţia” a spus medicul Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Servicului Ambulanţei Bihor.

 

Angajaţii minei de la Băiţa au protestat şi la mijlocul lunii februarie, când s-au blocat în subteran mai bine de două zile, pentru că nu îşi primiseră salariile pe două luni. Exploatarea de molibden este administrată de societatea Mineral Mining, cu capital suedez.

Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
Ultima oră
Pe aceeași temă