32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPeste 10 milioane de euro pentru cooperare transfrontaliera

Peste 10 milioane de euro pentru cooperare transfrontaliera

Ministerul Intergrarii Europene, in calitate de Autoritate Contractanta, a lansat, ieri, Programul PHARE 2005 de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria. Obiectivul acestuia este promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita dintre Romania si Bulgaria, cu scopul de a reduce caracterul periferic, prin cresterea cooperarii transfrontaliere intre sectoarele public si privat, precum si intre cetateni. Vor fi finantate teme care se vor incadra in urmatoarele trei prioritati: dezvoltare economica, protectia si managementul mediului si actiuni „people to people”.

Afaceristii primesc granturi

Dezvoltarea economica se refera la dezvoltarea cooperarii in afaceri si a infrastructurii de afaceri, inclusiv la actiuni de informare in afaceri, actiuni de marketing ale IMM-urilor si activitati de turism. Componenta A se refera la cooperare si servicii in domeniul afacerilor, grantul PHARE CBC fiind de minimum 50.000 de euro si maximum 150.000 de euro. Componenta B se refera la sprijinul pentru dezvoltarea insfrastructurii afacerilor, grantul PHARE CBC fiind de minimum 150.000 de euro si maximum 700.000 de euro. Protectia si dezvoltarea mediului se refera la dezvoltarea retelelor de mediu in implementarea managementului concertat, la monitorizarea si promovarea protectiei si utilizarii durabile a resurselor in regiunea transfrontaliera. Componenta A este axata pe studii, programe si planuri de actiune concreta care sprijina cooperarea, grantul PHARE CBC fiind de mininum 50.000 si maximum 150.000 de euro. Componenta B se axeaza pe actiuni de investitii, grantul PHARE CBC fiind de minimum 150.000 de euro si maximum 700.000 de euro. Actiunile „people to people” se refera la promovarea schimburilor culturale, la educatie lingvistica, cooperare in domeniul sanatatii, fluidizarea informatiilor, petrecerea timpului liber, relatii socio-economice, ocuparea locurilor de munca la nivel local, democratie locala etc. Grantul PHARE este de minimum 10.000 de euro si maximum 50.000 de euro.

Beneficiari eligibili

Suma totala disponibila sub aceasta licitatie de propuneri de proiecte este de 10.060.000 de euro. Pentru Programul PHARE CBC 2005, solicitantii eligibili pot fi autoritati locale si regionale, asociatii ale acestor autoritati, euroregiuni, organizatii nonprofit, organizatii de sprijin al afacerilor, institutii educationale, cum ar fi scoli, licee, universitati, institutii de cercetare. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 9 ianuarie 2007, ora 16.00. Pachetul de aplicatie poate fi obtinut de pe site-urile www.mie.ro, www.calarascbc.ro si www.info europa.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă