Trăsăturile de personalitate ale fiecăruia dintre noi se află în strânsă legătură cu mărimea anumitor regiuni din creier, arată un studiu realizat în SUA. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Minnesota, cel puţin 4 din 5 trăsături de personalitate – conştiinciozitatea, ştiinţa de a fi extravertit sau sociabil, nevrotismul, capacitatea de a fi agreabil şi deschiderea/intelectul – sunt date de mărimea anumitor regiuni din creier, relatează site-ul HealthDay, citat de ziare.com.
Persoanele extravertite, de exemplu, au creierul mai sensibil la recompensă. Scanarea creierelor mai multor voluntari care s-au descris astfel a arătat că aceştia aveau şi regiunea cortexului orbitofrontal mai mare decât restul, aceasta fiind şi regiunea din creier care răspunde de recompensă. La fel, cei care s-au descris că fiind conştiincioşi, s-a dovedit că au cortexul prefrontal mai masiv, acesta fiind şi regiunea din creier care se ocupă cu planificarea şi controlul comportamentului, după cum se menţionează în în ediţia pe iunie a jurnalului Psychological Science.
Nevroticilor şi persoanelor agreabile le corespund alte regiuni mai dezvoltate din creier. De fapt, singurele care nu sunt dictate de mărimea vreunei regiuni din creier sunt deschiderea/intelectul, au descoperit cercetătorii. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit ceva surprinzător, respectiv că personalitatea nu este un dat şi nici nu rămâne neschimbată pe parcursul vieţii. De fapt, schimbările de personalitate, de-a lungul timpului, sunt dictate de schimbările din creier, care evoluează în diferite direcţii, în funcţie de experienţele trăite. Aceste modificări la nivelul creierului determină, în cele din urmă şi schimbările de personalitate.