18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPersoanele juridice pot fi radiate din oficiu

Persoanele juridice pot fi radiate din oficiu

Legea privind societatile comerciale a fost modificata si completata. Astfel, potrivit noilor prevederi, la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare.
Daca in termen de trei luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe „Lista practicienilor in reorganizare si lichidare”.
In caz contrar, persoana juridica se radiaza din oficiu din Registrul Comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Incheierea de radiere se inregistreaza in Registrul Comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si se afiseaza pe pagina de Internet a ONRC si la sediul Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul. Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din Registrul Comertului in conditiile sus-mentionate revin actionarilor. Acest drept se prescrie in termen de sase luni de la comunicarea incheierii de radiere.
Capitalul social al societatilor pe actiuni si al societatilor in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000 euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii.
Termenul de majorare a capitalului social este de un an, iar, in cazul in care societatile mentionate nu procedeaza la majorarea capitalului social in termen de un an de la data intrarii in vigoare a legii societatilor comerciale, ONRC va solicita tribunalelor dizolvarea societatilor mentionate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă