25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Andrei Hrebenciuc, adus la ICCJ. Tatăl său l-a menționat într-o...

UPDATE. VIDEO. Andrei Hrebenciuc, adus la ICCJ. Tatăl său l-a menționat într-o discuție cu fostul șef al SPP (INTERCEPTĂRI)

UPDATE 20:16: Andrei Hrebenciuc a fost adus la Înalta Curte de Casație și Justiție, informează B1 TV. Cererea procurorilor de arestare preventivă se va judeca la ora 22.00.

Citește și: Rolul lui Andrei Hrebenciuc în mafia retrocedărilor

UPDATE ora 10.00

DNA confirmă: Andrei Hrebenciuc, reținut pentru spălare de bani, constituire de grup infracțional si complicitate la traficul de influență făcut de tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale de zeci de mii de hectare de păduri, în care prejudiciul final ar depăși 400 de milioane de euro( inițial, prejudiciul a fost evaluat la circa 303 milioane de euro). 

Andrei Hrebenciuc, specialist în economie, autor de cărți, lector universitar la ASE, unde a fost promovat cu ajutorul profesorului Cristian Socol (după cum i se confesa generalului Mitică Iliescu, în interceptări, însuși tatăl său, Viorel Hrebenciuc), ar fi participat efectiv la crearea lanțului de firme pentru spălarea banilor obținuți din vânzarea zecilor de mii de hectare de pădure, retrocedați ilegal.

Firma din România se numea " REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR" SRL, iar capătul era în Cipru, un off-shore controlat de Andrei Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA Brașov, procurorii  au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23.10.2014, a inculpatului ANDREI HREBENCIUC, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, spălare de bani.

Procurorii anticorupție au extins urmărirea penală față de avocații Mergeani Nicolae, Victor Adrian Prodan și față de Carmen Elisabeta Drăgoi, asociat și administratorul SC Reședința Vârstinicilor SRL. Toți trei sunt acuzați de spălare de bani. În ordonanţele procurorilor există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta,administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.
SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.
Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.
Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

​––
UPDATE

HREBENCIUC jr, RETINUT în dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de pădure, deoarece ar fi primit, în numele tatălui său, mita de  12.000 hectare de pădure! Practic, cele 12.000 de hectare s-ar fi plimbat prin mai multe case de avocatură, apoi prin firme off-shore, ca să ajungă  la final la firma lui Andrei Hrebenciuc, spun surse judiciare. Acuzatiile ar fi de SPĂLARE DE BANI și aderare la organizatie infracțională, pedeapsa maximă fiind de 12 ani închisoare.

Cererea de arestare preventivă a lui Andrei Hrebenciuc, formulată de DNA Brașov, va fi judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece în dosar mai sunt urmăriți penal senatorul ILIE SÂRBU, deputatul Ioan Adam si deputatul ( încă) Viorel Hrebenciuc. Pentru ultimii doi, DNA Brașov a solicitat Camerei Deputaților aviz pentru arestarea preventivă.

Andrei Hrebenciuc a fost implicat în această schemă infracțională de către tatăl său, încă deputatul Viorel  Hrebenciuc, pentru care procurorii anticorupție au cerut aviz Camerei Deputatilor  pentru arestarea preventivă.

––

Andrei Hrebenciuc a ajuns la DNA Brașov la ora 4.00 dimineața, însoțit și de tatăl său, Viorel Hrebenciuc. Față de Andrei Hrebenciuc procurorii DNA Brașov au pus în mișcare urmărirea penală pentru că a aderat la gruparea tatălui său, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc,  în dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de pădurea, prejudiciul fiind de peste 303 milioane euro.

––

Anchetatorii fac, miercuri, mai multe percheziții la biroul lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui deputatului Viorel Hrebenciuc și birourile avocaților implicați în dosarul retrocedărilor ilegale.

Potrivit referatului DNA, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-ar fi folosit de fiul său ca intermediar al şpăgii primite în Dosarul retrocedărilor. 12 mii de hectare ar fi urmat să ajungă în posesia familiei, cu sprijinul lui Andrei Hrebenciuc.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/74d50fdafc6c0ae91fb15b0cb474ba6f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

"Miza economică deosebită asociată transferului suprafeţei respective din patrimoniul statului în proprietate privată, este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro (potrivit estimărilor efectuate de reprezentanţii instituţiilor silvice, care au luat în considerare vârsta şi calitatea superioară a materialului lemnos aferent). Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai ROMSILVA, deputatul HREBENCIUC VIOREL ar urma să fie recompensat cu o suprafaţă de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său Andrei Hrebenciuc", arată procurorii DNA.

Potrivit surselor citate, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov vor face, tot miercuri, mai multe audieri în dosarul retrocedărilor.

La DNA Braşov este posibil să ajungă, astfel, şi Andrei Hrebenciuc.

Numele lui Andrei Hrebenciuc apare și în dosarul în care tatăl său este acuzat că l-ar fi pus pe fostul șef al SPP să îi aducă informații despre interceptări.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, Ana-Maria Joițoiu, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Dumitru Iliescu: Cu Ana sunt acum și eu, îi caut ceva.

Viorel Hrebenciuc: Unde e Ana?

Dumitru Iliescu: Nu am reușit să o bag pe nicăieri, dar am niște conexiuni și s-ar putea să-i găsesc ceva, să-i rezolv.

Viorel Hrebenciuc: Dar Unde? Poate pot s-o ajut și eu.

Dumitru Iliescu: Nu știu, sunt în cputare. Am întrebat într-o parte, în alta, dar nu am găsit.

Viorel Hrebenciuc. Ea e arhitect.

Dumitru Iliescu: Da, e arhitect. Nu știu, poate dacă am găsi o soluție, o societate din asta, pe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mail. 

Viorel Hrebenciuc: Da,da, Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta.

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Halep, în semifinale la Toronto

Simona Halep o va întâlni pe Jessica Pegula în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari,...
00:01:56

VIDEO: FBI a găsit documente „strict secrete” acasă la Trump

Un inventar al obiectelor luate de agenții FBI care au efectuat o percheziție autorizată de instanță la reședința fostului președinte Donald Trump, a inclus...

Gheorghe Dincă îl acuză pe un anume Ștefan Buța din Bucuresti de răpirea Alexandrei si Luizei 

În interviul dat în premieră națională din pușcărie pentru Gândul, Gheorghe Dincă recunoaște violul comis asupra Alexandrei dar neagă uciderea ei si orice legătură...
Ultima oră
Pe aceeași temă