26.8 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialPercheziții în Timișoara și Suceava. Procurorii DIICOT au descins la domiciliile unor...

Percheziții în Timișoara și Suceava. Procurorii DIICOT au descins la domiciliile unor suspecți de cămătărie. Surse: Fostul fotbalist Ioan Timofte ar putea fi audiat ca martor în dosar

Polițiștii Biroului Crimă Organizată Timișoara, alături de procurorii DIICOT, au efectuat, vineri, percheziții în municipiul timișorean și în localitatea limitrofă Dumbrăvița, la suspecți de cămătărie.

UPDATE 09.45: Fostul fotbalist Ioan Timofte, care a jucat șase sezoane la Boavista Porto (1994-2000), ar urma să fie audiat ca martor, în urma descinderilor efectuate, vineri, de polițiștii timișoreni de la brigada de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT Timișoara la mai mulți suspecți de cămătărie, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

UPDATE 09.30: Perchezițiile au loc la adrese din Timișoara, cât și în Suceava. Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar se efectuează cercetări față de 17 suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, evaziune fiscală și spălare de bani. De asemenea, 30 de persoane au fost victimele acestei grupări de cămătari.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 — 2017, s-a constituit o grupare de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza municipiilor Timișoara și Suceava, având ca scop desfășurarea de activități infracționale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate "ad validitatem", în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate.

Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat, se demara procedura executării silite, în regim de urgență.

Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută erau preluate, atât cash, cât și prin virament bancar, direct de către cămătari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora. Liderii grupării foloseau diferiți membri ai familiei și alți apropiați, ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut, sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executării silite împotriva victimelor.

În niciunul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau niciun fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora.

Scopul grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari.

În aceste condiții, majoritatea persoanelor care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite în total peste 15.000 euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie.

Cu banii obținuți din cămătărie, membrii grupării achiziționau bunuri mobile și imobile, înregistrate pe numele lor sau al persoanelor din anturajul lor sau din familie.

''La această oră sunt în desfășurare 11 percheziții în Timișoara, una în Dumbrăvița și șase în Suceava'', au declarat, pentru Agerpres, surse polițienești. Potrivit sursei, pe strada Clăbucet din Timișoara locuiește ''liderul grupării de cămătari'' vizați de anchetatori.

Cele mai citite

Materiale esențiale pentru construcțiile tale: Ce să alegi

Când vine vorba de un proiect de construcție sau renovare, alegerea materialelor potrivite este crucială pentru a asigura durabilitatea, rezistența și eficiența lucrării. În...

Copilărie furată: una din opt fete suferă agresiuni sexuale până la 18 ani, conform UNICEF

Analiza UNICEF arată că violența sexuală depășește granițele geografice, culturale și economice Peste 370 de milioane de fete și femei sau una din opt din...

Servicii de sănătate mintală gratuite și reduse, disponibile pentru românii aflați în dificultate

Asociația Mental Health for Romania (MHR) anunță o creștere semnificativă a înscrierilor pe platforma sa online, care facilitează accesul la servicii de sănătate mintală. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă