Procurorii DIICOT fac 17 percheziţii în Bucureşti, Bihor, Alba, Teleorman şi Satu Mare, fiind vizate 119 persoane suspectate că au falsificat diplome de studii şi dosare de pensii, introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari de la Casa de Pensii Alba, prejudiciul fiind de peste un milion de lei , potrivit Mediafax.
Percheziţiile au loc într-un dosar în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia cercetează 119 învinuiţi, pentru constituire a unui grup infracţional nestructurat, fals material în înscrisuri oficiale şi înşelăciune.
Mmbrii grupării sunt acuzaţi că obţineau venituri ilicite din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Aceştia acţionau în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, se arată într-un comunicat de miercuri al DIICOT.
Dintre cele 17 percheziţii domiciliare care au loc, miercuri dimineaţă, pentru descoperirea şi ridicarea unor mijloace de probă, cinci sunt în Bucureşti, trei în municipiului Turda, cinci în judeţul Bihor, două în Alba şi câte una în Teleorman şi Satu Mare. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi duse la audieri 50 de persoane.
Procurorii au stabilit că cei 119 învinuiţi au procurat acte de studiu false – diplome de bacalaureat, diplome de licenţă şi certificate de calificare profesională -, în baza cărora beneficiarii au exercitat profesii pentru care nu au calificarea necesară.
De asemenea, 50 de învinuiţi au beneficiat în mod ilegal de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii stând înscrisuri falsificate, cum ar fi cărţi de muncă şi adeverinţe de salariat.
Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de către membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Publice Alba, notează procurorii DIICOT.
Membrii grupării au produs în acest mod un prejudiciu estimat la peste 10 miliarde lei.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Alba, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IJJ Alba. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DOS Alba.