Gruparea ministrului Justitiei, Mona Pivniceu, va boicota miercuri, ca si vinerea trecuta, alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, castigand astfel timp pentru organizarea revocarii Oanei Haineala, presedintele nou ales al CSM , a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, candidati la vicepresedintie, partizani activi ai independentei Justitiei.
In „razboi” a intrat si artileria grea a USL: baronii locali, alaturi de doua organizatii profesionale – Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania- spun surse Rl, confirmate de magistrati din teritoriu .
Razboiul USL pentru controlul CSM si subordonarea Justitiei a mai deschis un front, pe langa cel existent deja in interiorul CSM ( reprezentat de gruparea Mona Pivniceru) si anume : baronii locali au inceput negocierile sau amenintarile, dupa caz, pentru a-i determina pe judecatorii si procurorii locali sa inceapa adunarile de revocare din CSM a noul presedinte Oana Haineala, a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, ultimii doi candidati la functia de vicepresedinte.
Citeşte şi CSM, precizări privind respingerea cererii de revocare a învestirii Oanei Hăineală
De ce USL vrea revocarea tripletei Haineala, Ghica si Danilet? Pentru ca cei trei sunt aparatori ai independentei Justitiei, demonstrata prin atitudinile publice critice la adresa USL din vara trecuta , cand, imediat dupa condamnarea si incarcerarea fostului premier PSD Adrian Nastase, USL a comis cele mai grave incalcari ale legii, inclusiv ale Constitutiei. Actiunile gruparii Monei Pivniceru din interiorul CSM pentru alegerea unei conduceri obediente USL, conjugate cu actiunile baronilor locali si ale UNJR si AMR , au drept scop subordonarea institutiei prin eliminarea presedintelui nou ales, Oana Haineala, si a celor doi candidati la functia de vicepresedinte, spun surse USL, actiuni confirmate de magistrati de la mai multe instante din tara.
Amanarea alegerii vicepresedintelui, tactica gruparii Pivniceru pentru organizarea revocarilor din CSM
In timp ce baronii locali USL, ajutati de reprezentanti ai UNJR si AMR, actioneaza in teritoriu pentru declasarea alegerilor generale de revocare la nivelul instantelor care i-au ales in CSM pe Haineala, Ghica si Danilet, la sedinta CSM de miercuri, gruparea Monei Pivniceru va continua boicotarea alegerii vicepresedintelui.
Pentru a fi siguri ca vor obtine amanarea alegerii, doi membrii ai gruparii – Horatiu Dumbrava si Serban Alexandru- au intrat in concediu, spun surse judiciare. Cei doi nu au raspuns la telefon pentru a confirma sau infirma informatia.
Scopul tergiversarii alegerii vicepresedintelui este castigarea de timp pentru a „convinge” instantele ( care i-au ales) sa-i revoce, prin vot, pe cei trei membrii CSM (Haineala, Ghica , Danilet) care s-au dovedit obstacole in subordonarea Justitiei. Romania Libera a contactat magistrati din mai multe judete, care au confirmat presiunile, promisiunile sau „rugamintile” liderilor USL, ai reprezntantilor organizatiilor profesionale ale magistratilor (UNJR si AMR) sau reprezentanti de la Ministerul Justitiei si s-au declarat revoltati „de revenirea la astfel de metode folosite in urma cu 10 ani, cand Romania NU era membra a Uniunea Europeana”. Potrivit surselor noastre, judetele unde s-ar face cele mai mari presiuni ar fi Mures, Constanta, Dolj (Craiova), Cluj, Arges, Vrancea, Botosani, Iasi, Teleorman, Bacau, Oradea, Mehedinti, Giurgiu. Tentative doar de negocieri ( nu si de amenintari) au existat la Suceava, Vaslui, Ilfov, Olt.
Magistratii din teritoriu nu mai vor sa fie slugile politicienilor corupti
Sansele de a obtine revocarea sunt insa ca si inexistente in cazul noului presedinte CSM, Oana Haineala, reprezentanta procurorilor de pe langa tribunale, deoarece procurorii NU sunt dispusi sa fie deposedati de statutul de magistrat, statut aparat in proiectul cu care Oana Haineala a castigat functia de presedinte. Pe deasupra, procurorii din teritoriu contactati de Romania Libera, inclusiv din Tg Mures , Bacau , Constanta, Craiova, sunt mandrii ca pentru prima data in istoria CSM functia de presedinte a fost castigat de un procuror. Reamintim ca Guvernul USL a anuntat ca are de gand sa modifice legile in asa fel incat procurorii sa nu mai fie considerati magistrati, ci un fel de functionari guvernamentali.
Alina Ghica se bucura de aprecierile colegilor deoarece, in calitate de presedinte CSM, a obtinut laudele Comisiei Europene pentru judecatorii romani
In privinta Alinei Ghica, judecator de curte de apel, candidata la functia de vicepresedinte CSM, din cele 15 Curti de Apel care au ales-o in CSM, la cel mult patru se va reusi convocarea adunarilor generale de revocare, respectiv la Cluj, unde lobby-ul impotriva ei ar fi coordonat de Dana Garbovan, fost presedinte UNJR ( pentru obiectivitate: astazi, o nota buna pentru Garbovan deoarece a sustinut in presa ca procurorii sunt magistrati , ca au statut egal cu al judecatorilor si a amendat demersul premierului Victor Ponta, care a criticat un judecator pentru ce a indraznit sa dea o solutie in dosarul ICA in defavoarea senatorului USL Dan Voiculescu, aparandu-si astfel colegul de alianta).
Impotriva Alinei Ghica se face lobby pentru revocare si la Mures, unde presiunile ar fi facute de Natalia Roman, presedintele actual al UNJR si chiar de Horatiu Dumbrava, membru CSM ( acesta ar fi motivul pentru care si-ar fi luat concediul); iar la Curtea de Apel Craiova se fac foarte multe oferte de avantaje pentru a genera adunari generale de revocare, spun sursele RL
La Brasov, in lobby s-ar implica in principal Elena Hach, a doua propunere a ministrului Monei Pivniceru pentru functia de procuror general al Romaniei. Reamintim ca e de notorietate prietenia Monei Pivniceru cu Elena Hach, care este si vicepresedinte AMR. De asemenea, la Brasov, in lobby-ul pentru revocare este implicat si Alexandru Serban, membru CSM, judecator local, spun sursele noastre.
In judetele enumerate mai sus se spera convocarea unor adunari generale pentru revocarea Alinei Ghica, dar votul NU va fi in defavoarea ei la toate cele patru Curti de Apel, dupa cum ar rezulta din convorbirile noastre cu judecatori de la aceste instante.
Nici cei de la Curtea de Apel Constanta NU par dispusi a o revoca pe Alina Ghica. ” Nu mai vrem sa fim slugile politicienilor corupti” ne-a declarat unul dintre magistratii contactati de RL, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Cristi Danilet, si mai greu de revocat pentru ca e admirat de colegi pentru fermitatea si consecventa cu care a criticat imixtiunile politicului in treburile Justitiei
In privinta lui Cristi Danilet, lucrurile sunt si mai clare pentru ca e destul de dificil sa fie convinsi magistratii de la 170 de judecatorii din tara sa faca adunari generale de revocare. In plus, Danilet se bucura de multa popularitate in randul judecatorilor deoarece a intervenit public deseori pentru apararea independentei Justitiei.
UNJR si AMR au afiliati doar 5% din totalul magistratilor din Romania
Ar mai fi de amintit ca influenta organizatiile profesionale AMR si UNJR nu este prea importanta deaorece au, impreuna, afiliati cam 5 % din totalul magistratilor – judecatori si procurori- din Romania. Insa chiar unii dintre membrii UNJR si AMR, contactati de Romania Libera, au anuntat ca nu sunt de accord cu demersurile de revocare initiate de conducerile organizatiilor din care fac parte.
Roman, Dumbrava , Serban si Pivniceru NU raspund apelurilor RL, ca sa le putem publica opiniile
Intelegem ca Mona Pivniceru nu vrea sa dialogheze cu Romania Libera pentru ca i-am criticat optiunile pentru sefia parchetelor, dar NU si pe membrii UNJR, pe care in 2010 i-am sustinut pentru a fi alesi in CSM ( au si intrat in CSM Dumbrava, Serban, Neacsu si Danilet, nu si Dana Garbovan si Natalia Roman).
Romania libera le-a facut publicitate proiectelor , sustinandu-le protestele zilnice impotriva componentei CSM de atunci, aservita intereselor oculte ale PSD.
Pe atunci , UNJR reclama promovarile la Inalta Curte pe criterii oculte, sustinand transparenta si independenta Justitiei. Atunci ne raspundeau si de 10 ori pe zi la telefoane, insa din vara trecuta nu ne mai raspund , pentru ca tot de atunci se pare ca nu mai erau interesati de independenta Justitiei, deaorece n-au avut nici o atitudine fata de incalcarile de lege , fata de atacuriler fara precedent impotriva unor magistrati care l-au condamnat pe Adrian Nastase, n-au luat atitudine nici fata de nerespectarea unei hotarari judecatoresti de catre Parlamentul majoritar USL. Acum, UNJR s-a aliat cu AMR, „dusmanul” din 2010. Precizam ca UNJR a aparut ca reactie la atitudinea de subordonare a Justitiei cultivata de AMR, condusa atunci de Mona Pivniceru si Viorica Costiniu.
Dintre membrii UNJR, exceptia a fost Cristi Danilet, care a criticat permanent derapajele politicului.
Magistratii din teritoriu: anul 2013 va fi hotarator pentru independenta Justitiei, iar salvarea poate veni de la Comisia Europeana
Multi magistrati ne-au declarat ca anul 2013 va fi anul cel mai greu pentru Justitie deoarece se va incerca subordonarea ei, prima data prin subordonarea totala a CSM, ca apoi sa se poata modifica fara obstacole atat Constitutia, cat si legi organice, vizandu-se, intre altele, transformarea procurorilor in simpli executanti ai ordinelor Guvernului, rezultatul fiind anihilarea anchetelor penale care ii vizeaza pe politicieni si demnitari.
Daca se realizeaza (desi e putin probabil) aceste „deziderate” ale USL, inclusiv judecatorii incomozi raman fara protectie in fata ingerintelor politicienilor in infaptuirea actului de Justitie.
Va exista si perspective sumbra a anilor ’90, cand nu numai politicienii corupti erau mai presus de Lege, ci si evazionistii, traficantii, spalatorii de bani , care, daca „cotizau suficient” in buzunarele politicienilor, scapau de dosare penale.
Citeşte şi Mizele războiului pentru preluarea controlului asupra CSM
In plus, prin transformarea procurorilor in simpli functionari guvernamentali, cum de altfel conducerea USL a anuntat déjà, se pot face dosare penale la comanda politica.
Aceaste sumbre perspective le va distruge prestigiul magistratilor – judecatori si procurori- castigat cu greu in ultimii ani.
Magistratii contactati de Romania Libera , mai ales cei care au pana in 50 de ani, nu mai sunt „dispusi sa devina simple marionete in mainile politicienilor”. De aceea, nu vor vota pentru revocarea Alinei Ghica, a lui Cristi Danilet si a Oanei Haineala.
In plus, multi magistrati contactati de Romania libera spun ca salvarea poate veni de la Comisia Europeana, sperand ca institutia europena sa NU permita derapaje atat de grave, care pun in pericol independenta Justitiei.
Judecatoria Ramnicu Valcea a cerut déjà revocarea lui Cristi Danilet, iar Curte de Apel Cluj pregateste cererea de revocare a Alinei Ghica
Primii pasi in „convingerea” magistratilor locali sa propuna revocarea din functia de membru CSM au fost facuti la Ramnicu Valcea, unde adunarea generala a judecatoriei a cerut revocarea lui Cristi Danilet si se continua cu presiunile de la Curtea de Apel Cluj, ca sa ceara revocarea din CSM a Alinei Ghica.
Urmatoarea pe lista este Oana Haineala, pentru care s-ar face presiuni de revocare la Parchetele de la doua tribunale : la Constanta si la Bacau, sustin surse USL. De asemenea, la Curtea de Apel Tg Mures si la Parchetul Tribunalului Mures se fac presiuni din doua directii, atat din partea baronilor locali, cat si dinspre presedinta UNJR, Natalia Roman, care este judecator la tribunalul local.
In plus, „lobby” pentru demararea adunarilor generale de revocare a celor trei se fac si dinspre partea Ministerului Justitiei, prin secretarul de stat Cristina Manda, prietena Monei Pivniceru si a Nataliei Roman.
Presiuni asupra magistratilor din teritoriu sunt facute si de conducerea Asociatiei Magistratilor din Romania, spun magistratii contactati de RL, in special prin prietena Monei Pivniceru, ELENA HACH, spun sursele RL. Precizam ca ELENA HACH este vicepresedinte AMR.
Care este procedura revocarii din functia de membru CSM
Potrivit legii, in CSM acced, prin voturi obtinute in cadrul adunarilor generale de alegeri, 14 magistrati : 5 procurori (1 membru ales de procurorii de la parchetele de pe langa judecatorii, 2 membri sunt alesi de parchetele tribunalelor, 1 membru este ales de parchetele Curtilor de Apel si 1 membru ales de procurorii de cele trei directii ale Parchetului General – DIICOT, DNA si SUPC) si 9 judecatori ( 2 de la judecatorii, 2 de la tribunale, 3 de la curtile de apel si 2 de la Inalta Curte).
Cei 14 pot fi revocati in adunari generale, prin votul a doua treimi din numarul magistratilor instantelor sau parchetelor care i-au ales in CSM.
In situatia de acum de la CSM , Cristi Danilet ar trebui revocat prin votul a doua trreimi din numarul judecatorilor de la 170 de judecatorii; Alina Ghica- de votul a doua teimi a judecatorilor de la cele 15 Curti de apel din tara , iar Oana Haineala -de doua treimi din numarul procurorilor de la toate parchetele de pe langa tribunalele dn tara.
E posibil ca miercuri alegerea vicepresedintelui CSM sa se amane pentru saptamana viitoare din cauza boicotului gruparii Monei Pivniceru
Prima tentativa de subordonare a CSM, coordonata de ministrul Justitiei Mona Pivniceru , prin acolitii ei Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Marius Tudose, s-a derulat vineri, cand trebuiau alesi presedintele si vicepresedintele institutiei.
Spre disperarea gruparii Pivniceru, proiectul de management al procurorului Oana Haineala a castigat alegerile pentru functia de presedinte in defavoarea proiectului preferatului USL, Mircea Aron, un judecator bonom, fara personalitate, care n-a iesit in evidenta in cei 20 de ani de practica la Inalta Curte.
Proaspatul presedinte CSM, Haineala, a fost contestat tot vineri de gruparea Pivniceru, cerandu-i-se revocarea, imediat ce Alina Ghica ( judecator) si-a depus candidature pentru functia de vicepresedinte.
Pentru ca votul pentru vicepresedinte a fost paritar (8 pentru, 8 impotriva, doi n-au votat), la a doua intrunire a plenului Alina, Ghica si-a depus din nou candidature. Atunci, a izbucnit isteric Mona Pivniceru, sustinuta de corul format din Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Mircea Aron.
Pentru a salva onoarea CSM – totul se transmitea in direct, online, pe pagina de Internet a CSM-ului – si-a depus candidatura la vicepresedintie si Cristi Danilet , care a anuntat ca-si insuseste integral proiectul presedintelui ales Oana Haineala, anunt care a infuriat si mai tare gruparea Pivniceru.
S-a supus la vot cererea de revocare a Oanei Haineala si toti cei 18 membri CSM prezenti au primit buletine de vot de la comisia tehnica. Au predat buletinele doar 11 membrii CSM, care au fost impotriva revocarii Oanei Haineala, astfel ca de la data de 7 ianuarie 2013 ea este presedintele CSM. Ceilalti 7 membrii ai CSM nu au predat buletinele de vot.
Au parasit zgomotos plenul CSM Dumbrava, Serban, Neacsu, Tudose, Pivniceru si Mona Lisa Neagoe ( care au plecat si cu buletinele de vot) . Au ramas in sala Adrian Bordea, Mircea Aron dintre cei care sunt considerati a fi de partea Monei Pivniceru (desi Bordea a votat pentru Haineala, spun sursele RL)..
De asemenea, a ramas in sala Doina Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, insa NU mai era cvorum si nu se putea continua votul pentru alegerea vicepresedintelui.
Alegerea vicepresedintelui CSM s-a amanat pentru miercuri dupa-amiaza, dar cum Dumbrava si Serban au intrat in concediu, se pare ca alegerea va fi amanta pentru saptamana viitoare, spun surse de la Ministerul Justitiei.
Ultima ora – „Dezbina si stapaneste!”
Mona Pivniceru vrea sa capteze bunavointa procurorilor din teritoriu printr-un comunicat transmis in aceasta seara Romaniei Libere, in care sustine ca nu are intentia de a-i decade din statutul de magistrat.
Insa, surse de la USL au declarat clar: modificarea Constitutiei se va face in sensul mentiunii clare ca procurorii nu sunt magistrati, ci subordonati ministrului Justitiei. Acest lucru a fost confirmat si de senatorul USL Sorin Rosca Stanescu, intr-o emisiune TV, care a sustinut ca nici acum procurorii nu sunt magistrati, iar cand se va modifica Constitutia, se vor face referiri clare la statutul lor de subordonati ministrului, deci executivului.
USL a luat in calcul si posibilitatea de a face doua consilii : unul pentru procurori si altul pentru judecatori, pe considerentul ca procurorii nu sunt egalii judecatorilor. Prin astfel de metode, USL incearca sa creeeze o falie intre procurori si judecatori, aplicand maxima romanilor „Divide et impera ” („Dezbina si stapaneste!”).