In fiecare an, mijlocul lunii septembrie constituie pentru newyorkezi un adevarat calvar. Aglomeratiile zilnice de peste an ale traficului auto, laolalta cu inghesuiala din mijloacele de transport in comun sunt mult sporite de prezenta in oras a unui contingent de sute de mii de nou-veniti. Acestia sunt delegatii, suite de ministri, consilieri, atasati, corpuri de presa, garzi personale, ba chiar bucatari si valeti – sositi la deschiderea lucrarilor unei noi sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite.
Participanti din 206 state la sesiunea jubiliara
Anul acesta, sesiunea este una jubiliara – a 60-a – si participantii veniti din 206 state (190 state membre ale ONU, doua entitati, Sfantul Scaun si Palestina, cu statut de observator, la care se adauga alti observatori din 11 state si trei reprezentanti ai organizatiilor civile) sunt decisi sa onoreze cum se cuvine aceasta aniversare. Si-au anuntat sosirea la New York 122 de sefi de state, printre ei si presedintele Basescu. In dupa-amiaza zilei de 14 septembrie, seful statului roman va rosti o alocutiune in aula Adunarii Generale in cadrul summitului ce precede dezbaterile propriu-zise ale celei de a 60-a sesiuni, programata sa inceapa pe 17 septembrie. Sefilor de state li se alatura 50 de sefi de guverne, trei vicepremieri si 11 ministri de externe. Subiectul fierbinte al summitului si al celei de a 60-a sesiuni este reforma ONU, incluzand-o pe cea a Consiliului de Securitate, dezbaterile urmand a fi mult influentate de publicarea recenta a raportului Volker privind neregulile constatate in cadrul programului Petrol pentru hrana, ca si in activitatea deficitara din unele departamente ale ONU.
Trafic infernal si antipatie generala
Aceste detalii de inalta politica internationala raman insa obscure pentru milioanele de newyorkezi, tracasati ca orasul lor este supus timp de o luna unor masuri de securitate draconice, ale caror prime “victime” sunt chiar ei. Dupa cum oarecum obscur ramane si faptul ca orasul New York beneficiaza de un venit anual situat la 3,2 miliarde de dolari de pe urma existentei ONU, cu salariatii sai internationali, cu delegatiile ce se perinda tot anul la sediu si cu participantii la consfatuirile, sedintele si congresele ce se desfasoara sub egida Natiunilor Unite in oras. Pe newyorkezi nu-i intereseaza decat ca First Avenue, pe care se afla sediul ONU, este complet inchis traficului, dupa cum si Second Avenue devine practic inaccesibil din cauza nesfarsitelor coloane de limuzine oficiale, care ingreuneaza si mai mult circulatia, si asa imposibila. Astfel, din Midtown (ONU se afla pe First Avenue, de la strada 42 la 47) efectele aglomeratiei se fac simtite in tot orasul si newyorkezii nu contenesc cu comentariile destul de pitoresti (uneori injuraturi pe sleau) la adresa Natiunilor Unite si a delegatiilor ei.
Ceea ce-i infurie cel mai tare pe newyorkezi este faptul ca masinile misiunilor diplomatice de pe langa ONU, purtand placi de inmatriculare speciale, emise de Departamentul de Stat, parcheaza pe unde li se nazare, ocupand spatiile de care diferitele utilitare si camioane comerciale au nevoie ca sa-si descarce marfa. Acestea, impreuna cu vehiculele particulare nu au nici o sansa sa prinda vreun loc de parcare legal, ceea ce duce la inevitabilele amenzi (extrem de “usturatoare”). Prevalandu-se de statutul diplomatic, misiunile nu se prea sinchisesc sa-si plateasca amenzile, ceea ce creeaza o antipatie generala printre newyorkezi.
Clipuri de… “rasu'-plansu'”
Acestea fiind datele, oficialii ONU s-au gandit ca ar trebui sa faca ceva pentru ca newyorkezii sa inteleaga ca problemele lor din fiecare an in septembrie sunt cauzate de dezbaterea unor obiective grandioase de importanta globala. Astfel s-a ajuns la elaborarea si promovarea unei campanii publicitare intitulate “ONU catre newyorkezi: “Fiecare dintre voi este un delegat””, menita sa fie dusa in mijloacele de transport in comun, in statiile de metrou, autobuze, gari, in aeroporturi, pe cabinele telefonice, dar si pe retelele de televiziune. Potrivit unei declaratii a Departamentului ONU pentru informare publica, “scopul campaniei publicitare este de a-i informa pe newyorkezi ce se intampla la ONU si de ce. ONU doreste ca newyorkezii sa stie ca Organizatia apreciaza in mod deosebit intelegerea si rabdarea de care dau dovada pe timpul in care liderii lumii se afla in oras”. In mod concret, campania consta dintr-un set de clipuri publicitare care mizeaza atat pe simtul umorului, cat si pe spiritul pragmatic al newyorkezilor. In ele, cetateni simpli, din Brooklyn, Queens ori din Bronx, urca la tribuna din aula Adunarii Generale si se adreseaza distinsei audiente, spunandu-i pe un ton hatru cateva cuvinte referitor la inconvenientele pe care le suporta din cauza prezentei lor in oras si dandu-le sfaturi tipic newyorkeze de cum sa rezolve mai rapid problemele lumii (saracie, terorism, genocid etc.).
Sperante pentru mai tarziu
Prin aceasta campanie, “ONU vrea sa multumeasca anticipat newyorkezilor”, a spus Shashi Tharoor, subsecretarul general ONU pentru comunicatii si informare publica. Scopul campaniei a fost comentat si de Timothy E. Wirth, presedintele Fundatiei ONU, care a participat la finantarea campaniei publicitare impreuna cu Departamentul ONU pentru Informarea Publicului.
“Deoarece orasul New York este parte integranta din familia Natiunilor Unite, fiecare din cetatenii sai este cu adevarat un delegat la ONU. Speram ca umorul si glumele din clipurile publicitare sa atraga atentia newyorkezilor, facandu-i sa inteleaga ca daca circulatia este ingreunata, aceasta se intampla pentru o cauza dreapta: lupta impotriva saraciei si combaterea terorismului”, a spus Wirth. Desigur, perceptia pe care newyorkezii si-au format-o din 1945 incoace nu se va schimba peste noapte cu ajutorul unor clipuri publicitare, insa oficialii ONU spera ca frustrarile acestora sa se exprime pe un ton mai calm si cu zambetul pe buze.