1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPentagonul confirma recurgerea la fosfor alb in Irak

Pentagonul confirma recurgerea la fosfor alb in Irak

Pentagonul a confirmat fata de postul de radio BBC ca trupele americane au recurs la utilizarea fosforului alb in ofensiva de anul trecut impotriva insurgentilor de la Falluja, din nordul Irakului. Purtatorul de cuvant al ministerului, locotenent-colonel Barry Venable, a subliniat insa explicit ca substanta nu a fost folosita impotriva civililor. El a mai aratat ca aceasta substanta este utilizata de obicei atunci cand operatiunea militara necesita iluminarea pozitiilor inamice sau marcarea unor tinte precise, dar a admis ca la Falluja grenadele cu fosfor au fost folosite si impotriva combatantilor inamici, aspect negat initial de catre SUA.
Saptamana trecuta, postul tv italian Rainews 24 relatase despre “utilizarea de arme chimice” in cadrul ofensivei de la Falluja, mai exact despre folosirea “unui soi de napalm”, precum si a fosforului alb in noiembrie 2004. Postul tv cita marturii ale unor militari americani, potrivit carora substantele ar fi fost folosite si impotriva civililor.
La microfonul BBC, purtatorul de cuvant al Pentagonului a mai precizat ca grenadele cu fosfor nu constituie “arme chimice”, ci doar “munitie conventionala”, aspect confirmat partial de profesorul britanic Paul Rodgers, care a specificat ca fosforul alb nu este mentionat in Conventia privind armele chimice, dar ca substanta poate constitui o astfel de arma daca vizeaza in mod deliberat civilii. De altfel, Washingtonul nu a semnat tratatul international de restrictionare a folosirii armelor cu fosfor alb – substanta letala extrem de usor inflamabila, care se aprinde in momentul contactului cu oxigenul.

Cele mai citite

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă